18 mei: FESTIVAL Nothing Changes, Everything Moves

Frida

Schilderes Frida Kahlo (1907-1954)*

Aansluitend op IDAHOT Day organiseren we op 18 mei 2018 een crossover artfestival voor en door jongeren (13-23).

In dit festival komen de resultaten bij elkaar van alle activiteiten die we het komend halfjaar gaan ontwikkelen met makers en co-producenten op het gebied van dans, poetry, muziek, video, wetenschap, beeldende kunst en fotografie. Thema is: jezelf zijn, dat wil jij toch ook?

Inspiratie uit het archief

Alle makers laten zich inspireren door het onderzoeksverslag van Sacha Wijmer en Anja van Kooten Niekerk, dat in 1984 verscheen onder de titel Verkeerde vriendschap. (Lees het hoofdstuk Subcultuur, Stijlmiddelen en Omgangsvormen.) Hierin wordt de praktijk van het lesbisch leven in de jaren 40-60 heel mooi beschreven, gedistilleerd uit diepte-interviews met betrokken vrouwen. Een tijd waarin LB-vrouwen* en trans*personen alleen in de beslotenheid van de eigen cafés zichzelf konden zijn.
Makers uit de verschillende disciplines gaan hier op reageren met een persoonlijk verhaal of tijdsbeeld van nu. Via social media zullen we regelmatig verslag doen van het verloop van de verschillende initiatieven, zoals de dansvoorstelling van het LGBT Youth Performance Initiative. Of het online onderzoek naar de straat- en cafécultuur in Kosovo…

Doe mee

Wil je meedoen aan de voorbereiding van dit festival, dat kan! Meld je aan via originals@ihlia.nl, of 06 19 08 25 05. Je kunt ook langskomen, elke donderdag komen we bij elkaar op de 3e verdieping van de OBA in zaal 3.1.
*Foto: Schilderes Frida Kahlo (1907-1954) geboren in Mexico-Stad. Zij is met name bekend door haar veelkleurige zelfportretten, waarop zij haar snor en doorlopende wenkbrauw ongenadig trots draagt. Van haar is de uitspraak: ‘Nothing changes, everything moves…’ Op 17 september 1925 werd de bus waarmee de toen achttienjarige Kahlo door Mexico-Stad reed aangereden door een tram, waardoor zij blijvend invalide raakte. Zij trouwde op 21 augustus 1929 met de bekende schilder Diego Rivera. Kahlo en Rivera hadden veelvuldige buitenechtelijke affaires; Kahlo zowel met mannen als met vrouwen. Tot haar minnaars behoorden o.a. zangeres Josephine Baker en de naar Mexico gevluchte Russische revolutionair Leon Trotski. Kahlo’s onconventionele levensstijl als biseksuele feministe, schilder en revolutionair is inspirerend voor opeenvolgende generaties vrouwen over de hele wereld.