We are family luidt de titel van een binnenkort te verschijnen boek over regenbooggezinnen. Het zijn foto’s en verhalen van homomannen en lesbische vrouwen met de kinderen die zij als ouder, mee-ouder, donorvader, partner van donorvader, betrokken vriend of pleegouder hebben. Ook de kinderen komen aan het woord.  

Het boek wordt gemaakt door fotografe Bernice Siewe en levensboekenschrijver Emma van Zalinge. We are family verschijnt met Pinksteren 2017, tijdens het feestelijke 25ste Pinkstertoernooi van Smashing Pink.

IHLIA-medewerker Connie van Gils had een gesprek Emma van Zalinge over We are family, het nieuwe gezin en crowdfunding en maakte daar het volgende verslag van.

Hoe kwamen jullie op het idee?

Ik ben vanaf het begin, ruim twintig jaar, lid van tennisvereniging Smashing Pink. In de begintijd al ontmoetten mijn vriendin en ik daar twee jongens die vertelden dat ze kinderen hadden. Dat was toen heel ongewoon. Ik vond het heel bijzonder. Later ontdekte ik dat meer leden van de vereniging op de een of andere manier kinderen hadden, heel veel leden eigenlijk. We spelen ook competitie met andere clubs en dan zijn wij van Smashing Pink ‘de homo’s’.

Het leek mij een goed idee om die clubs te laten zien ‘dit zijn wij ook’: vaders en moeders met kinderen. Ik heb Bernice gevraagd mee te doen en zo zijn we begonnen. We trekken het nu wel breder. Regenbooggezinnen zijn er niet alleen bij onze tennisvereniging, ze zijn talrijk in Nederland. We hopen een bijdrage te leveren aan het uit de weg ruimen van vooroordelen en stereotypen. Het is een actueel onderwerp. Juist deze maand is er ook een rapport verschenen van de overheid over de juridische kanten ervan. Iets met Herijking ouderschap in de 21ste eeuw.

Was het moeilijk gezinnen te vinden die mee wilden doen?

Nee, iedereen wilde meteen meedoen.

Wordt het een goednieuwsshow van iedereen altijd gelukkig?

Nee, niet alleen. Als lesbisch stel of homostel of alleen een kind krijgen is niet vanzelfsprekend, dus er moet heel veel nagedacht worden over hoe je dat dan wil doen. Eerst is er de wens, dan komt de hoe-vraag, de voorbereiding, en dan moet het allemaal maar lukken. Een dilemma voor vrouwenstellen is vaak of ze een onbekende of bekende donor willen. En ingeval van een bekende donor, wat voor rol hij vervolgens gaat spelen.

De ene denkt ach we zien wel hoe het allemaal loopt, maar anderen timmeren de zorgverdeling volledig dicht op A-viertjes. En als het gelukt is, doe je je best, maar soms ook ga je uit elkaar, en komen er nieuwe partners bij. Het leven gaat met vallen en opstaan. Frappant vond ik wel in de verhalen dat het belang van het kind of de kinderen bij alle betrokkenen voorop staat.

Hoe komt het boek eruit te zien?

We proberen zoveel mogelijk verschillende gezinssamenstellingen te laten zien. Bij het ene gezin heeft een van de twee moeders gebaard, ze hebben een zoon, zijn gescheiden, en er wordt door een mannenstel mee voor de zoon gezorgd. Een ander gezin bestaat uit twee jongens die samen drie kinderen hebben, één geadopteerd uit Amerika, en een tweeling van een zaadje van een van hen en een onbekend eitje die door een draagmoeder ter wereld is gebracht in India. En zo zijn er allerlei mogelijke constellaties.

Dus alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen, staat er in?

Ja, alle details.

Dat is wel cool! Hoe ver zijn jullie?

We gaan nog een stuk of drie gezinnen fotograferen en interviewen, en, ook belangrijk, we moeten nog een bedrag bijeen brengen om het boek te kunnen laten drukken.

Dus we hebben een campagne bedacht. Het idee is dat mensen nu al een boek kopen, en het dan in juni krijgen, maar je kunt ook een bijdrage geven en aanzitten aan een kostelijk crowdfunding diner, of betalen voor naamsvermelding.

Ook zo’n prachtig fotoboek bestellen?

Wil je ook zo’n prachtig fotoboek bestellen of wil je dit belangrijke project steunen? Kijk dan op de website van We are Family om vast een voorproefje te nemen en voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de gay tennisclub van Amsterdam Smashing Pink? Kijk dan op hun website.

Meer lezen over dit onderwerp?

Wil je weten hoe je er als regenbooggezin juridisch voorstaat? Download dan het rapport Kind en Ouders in de 21ste Eeuw: Rapport van de Staatscommissie Herijking ouderschap verschenen op de website van de Rijkoverheid.

Naast talloze artikelen heeft IHLIA de volgende boeken in de collectie. Op aanvraag in te zien.

De wens en de vaders : Dagboek van een vrouw die haar kinderwens op geheel eigen wijze vervult  / Sarah Coster.

Amsterdam [etc.]: Veen, 2012 - 252 p.

Boek

...Sara heeft het allemaal, behalve een man en kinderen. Geen man is niet zo erg, maar zonder kinderen...

uitgave: Amsterdam [etc.]: Veen, 2012 - 252 p.
annotatie: Recensie op Ihlia website.
ISBN: 9789020411751
onderwerpen:
 • vrouwen
 • kinderwens
 • homo-ouders
 • kunstmatige inseminatie
samenvatting: Sara heeft het allemaal, behalve een man en kinderen. Geen man is niet zo erg, maar zonder kinderen het leven door, is geen optie voor haar. Op zoek naar een man, vader, zaaddonor komt ze op het idee in zee te gaan met een homostel met kinderwens. Ze ontmoet een mooi paar en laat zich heerlijk door hen vertroetelen en bevruchten, hoewel dat laatste nog niet zo eenvoudig is. Na enkele vroege miskramen wordt ontdekt dat er medisch iets mis is met Sara. Gelukkig bieden medicijnen soelaas en krijgt Sara twee zoons. Met zijn vijfjes zijn ze heel gelukkig en tevree.

signatuur: cat. (coster/wen) b

ODE3 BIO

roze kast

toegang:
Parenting in planned lesbian families  / Henrica Maria Wilhelmina Bos.

Amsterdam: Vossiuspers UvA, 2004 - 117 p.

Boek

...This thesis reports on a study on lesbian families in which the children were born to the lesbian...

uitgave: Amsterdam: Vossiuspers UvA, 2004 - 117 p.
annotatie: Bibliogr. : p. 111-112.
ISBN: 9056293672
onderwerpen:
 • lesbische gezinnen
 • opvoeding
 • lesbische ouders
 • ouderschap
samenvatting: This thesis reports on a study on lesbian families in which the children were born to the lesbian relationship (planned lesbian families). How strong is the desire of lesbian mothers to have a child, and what are their motivations? How do lesbian mothers experience parenthood? What do they strive for in child rearing? How do they exprience the relationship with their partner, and do they feel supported by others? What is the quality of the parent-child relationship in lesbian families? Do lesbian mothers feel rejected, and if so, does this have a negative impact on their role as a parent, and does it negatively influence child adjustment? All these questions are examined in this thesis by studying 100 two-mother families and compare them with 100 heterosexual families.

signatuur: cat. (bos/par) b

toegang:
Roze ouders  / Mariëtte Hermans en Rita Buiting.

Amsterdam: Ploegsma, 2008 - 159 p.

Boek
Met veel kennis van zaken geschreven, informatief boek over alles wat er bij ...
uitgave: Amsterdam: Ploegsma, 2008 - 159 p.
ISBN: 9021665399
onderwerpen:
 • lesbische ouders
 • homo-ouders
 • ouderrechten
 • gezinsplanning
 • adoptie
 • pleegkinderen
 • kunstmatige inseminatie
 • co-ouderschap
 • kinderen
 • acceptatie
 • discriminatie
 • nederland
samenvatting: Met veel kennis van zaken geschreven, informatief boek over alles wat er bij komt kijken als twee vrouwen of twee mannen samen een kind willen.

signatuur: cat. (herma/bui) b

ODE3

roze kast

toegang:
Samen mama : zwangerschapsgids voor lesbische koppels  / Barbara Claeys ; foto's Frank Toussaint.

Tielt: Lannoo, 2008 - 190 p.ill.

Boek
Veel lesbische stellen willen graag kinderen. Deze wens gaat soms gepaard met ...
uitgave: Tielt: Lannoo, 2008 - 190 p.ill.
ISBN: 9020980912
onderwerpen:
 • lesbische paren
 • lesbische ouders
 • zwangerschap
 • adoptie
 • kunstmatige inseminatie
 • kinderen
 • wetgeving
samenvatting: Veel lesbische stellen willen graag kinderen. Deze wens gaat soms gepaard met veel vragen en twijfel. Als toekomstige moeder wil je weten hoe je kindje zich ontwikkelt in je buik. Wat voor zwangerschapskwaaltjes je eventueel kunt verwachten en wat je ertegen kunt doen. Hoe het gaan zal als de baby net geboren is. Daarentegen heb je als lesbisch stel ook specifiekere vragen als: doen we er wel goed aan. Wat vertellen we ons kind later. Wat zijn de rechten van de meemoeder. Wat zijn de rechten van de al dan niet anonieme donor. Hoe gaat de adoptieprocedure precies in haar werk.

signatuur: cat. (claey/sam) b

ODE3

toegang:
Laura  / Emtee.

Rosmalen: Ikschrijf.nu, [2010] - 75 p.

Boek
18 jaar geleden werd Laura geboren. Laura is de dochter van twee moeders. De ...
uitgave: Rosmalen: Ikschrijf.nu, [2010] - 75 p.
annotatie: Emtee is pseud. van Marita Paulien Terpstra.
ISBN: 9789079762811
onderwerpen:
 • lesbische paren
 • lesbische ouders
 • kinderen
samenvatting: 18 jaar geleden werd Laura geboren. Laura is de dochter van twee moeders. De weg naar het moedergeluk begon in het ziekenhuis eind jaren tachtig. In de tijd dat het nog niet zo vanzelfsprekend was dat twee lesbische vrouwen een gezin stichtten en kinderen grootbrachten. Dit is het verhaal van de meemoeder.

signatuur: cat. (emtee/lau) b

toegang: