18 juli bij IHLIA: lezing ‘Sint Sebastiaan – de homoheilige’

Hij is zonder meer een van de lekkerste heiligen uit de kunstgeschiedenis. Sinds de Renaissance etaleert hij zijn spieren in een elegante houding, waarbij zijn lendendoek koket afzakt. Dit beeld leidde in de twintigste eeuw tot de ontwikkeling van Sebastiaan als een homo-icoon. Maar hoe dan?

Datum/Tijd: wo 18 jul 2018 / 19:30-21:30 uur
Locatie: IHLIA
Prijs: € 15,00 regulier / 25% korting met CJP of de Amsterdamse Stadspas / 25% korting voor vrienden van IHLIA
Kaarten: bestel je kaarten hier.

Veel weten we niet over het leven van de heilige Sebastiaan, zoals gebruikelijk bij vroegchristelijke martelaren. Hij zou in de derde eeuw officier in de pretoriaanse garde zijn geweest. Er zijn geen betrouwbare historische bronnen over hem bekend en misschien heeft hij niet eens bestaan. Alhoewel, waar veel vroege heiligen de meest onaannemelijke wonderen verrichtten, deed hij dat niet en dat maakt zijn bestaan iets aannemelijker. Hij was in het geheim christen en toen dat uitkwam, werd hij op bevel van de keizer met pijlen doorboord.

En nu komt het. Sebastiaan stierf niet! Hij werd verzorgd en genas, maar toen hij weer voor de keizer verscheen, liet die hem doodknuppelen. Normaal gesproken neemt de dood van een heilige martelaar een prominente plaats in diens iconografie in. Zo niet bij Sebastiaan, want het doodknuppelen kom je in de kunst haast niet tegen. Kunstenaars beeldden liever die bijna naakte, gespierde man af.

In twee uur ziet u de mooiste Sebastiaans uit de kunst. We nemen de tijd om de bronnen over zijn leven door te nemen en u ziet hoe Sebastiaans verhaal in de Middeleeuwen werd afgebeeld. Hij passeert de revue als beschermheilige van de schutters, beschermer tegen de pest en uiteindelijk als homoheilige.

De lezing wordt verzorgd door Krzysztof Dobrowolski-Onclin

 

2018-06-27T14:46:10+00:00