Hij was schilder, beeldhouwer, tekenaar, architect, dichter en urbanist. Een typische homo universalis van de Renaissance. Michelangelo Buonarroti (1475-1564) liet de wereld een immense hoeveelheid kunstschatten na, die een half millennium na hun ontstaan nog steeds versteld doen staan zoals het beeld van David, de fresco’s in de Sixtijnse Kapel en het gebouw van de Sint Pieter.

Mannelijk naakt

Een van Michelangelo’s vaak terugkerende thema’s was het mannelijk naakt. Dat het beeld van David de Oudtestamentische held voorstelt, is er amper aan te zien. Het is namelijk vooral een gespierde, naakte man in contrapposto. Of neem het Tondo Doni, een schilderij waarop de Heilige Familie met Johannes de Doper te zien is. Op de achtergrond staan daar naakte, jonge mannen elkaar te omhelzen. Een Christus aan het kruis is bij Michelangelo niet alleen elegant, maar soms zelfs naakt. En wat te denken aan zijn liefdespoëzie, deels gericht aan Tommaso de’ Cavalieri, voor wie Michelangelo de suggestieve ‘Jupiter ontvoert Ganymedes’ tekende?

Tijdgeest

Hoe verhield deze sensuele, soms homosensuele kunst zich tot de tijdgeest? Hoe kon Michelangelo enerzijds toespelingen op homoliefde maken en anderzijds opdrachtnemer van meerdere pausen zijn? Werd dit wel als zodanig gezien? In deze lezing gaan we dieper in op het thema en op de context waarin Michelangelo zijn meesterwerken schiep.

De lezing wordt verzorgd door drs. Krzysztof Dobrowolski-Onclin.

Praktische informatie

Wanneer? dinsdag 4 oktober 2016
Hoe laat? 19:30-21:30 uur
Waar? IHLIA – (6e verdieping Centrale OBA/Haasse Vestdijkzaal)

Kaarten

Regulier: €15,00
Vriend van IHLIA: 25% korting
Amsterdamse Stadspas: 25% korting

Kaarten kopen? Zie de website van Bureau Boeiend