Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Op een prominente plek in de openbare ruimte, aan de voet van de Westerkerk, werd een uniek en imposant monument onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie.’

Nu, na dertig jaar, is het Homomonument een levend monument, een plek voor herdenking, manifestatie en festiviteiten voor lesbo’s, homo’s, biseksuelen, transgenders en iedereen die buiten de heteronormatieve boot valt.

Documentaire

Naar aanleiding van drie decennia Homomonument maakte regisseur Sebastiaan Kes de documentaire Monument van Trots. De film toont de emancipatiestrijd van de Nederlandse LHBT-beweging in heden en verleden, geeft een beeld van de diversiteit van de hedendaagse LHBT-gemeenschap en benadrukt de ononderbroken relevantie van het Homomonument.

Première

Monument van Trots gaat in première op dinsdag 5 september om 20.30 uur op het Homomonument. Dit gebeurt – in de geest van het monument – in de openlucht en vrij toegankelijk voor iedereen. De presentatie van de avond is in handen van Dolly Bellefleur en ontwerpster Karin Daan en initiatiefnemer Bob van Schijndel zullen bij de première aanwezig zijn. Stadszender AT5 zendt de documentaire op 5 september om 21.00 uur uit.

www.monumentvantrots.nl

Ter gelegenheid van het monument is bij IHLIA tien jaar geleden de gelijknamige tentoonstelling Monument van Trots – met bijbehorende website – ontwikkeld waarin verschillende mensen zijn geïnterviewd over de betekenis van het monument in hun leven. Deze expo is nu in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met nieuwe verhalen.

Daarnaast is de website aangepast. Neem snel een kijkje op: www.monumentvantrots.nl.

TENTOONSTELLING EN DOCUMENTAIRE OP REIS

De tentoonstelling is komende maanden te zien in Amsterdam en gaat vervolgens – met de documentaire – op reis door Nederland.

 

De planning tot eind 2017:

 

– Tot 10 september – bij IHLIA in de Centrale OBA (Oosterdokskade 143, 3e etage)
– 14 september tot eind oktober – OBA Slotermeer (Slotermeerlaan 103E)
– 8 november tot eind december – OBA Linnaeus (Linnaeusstraat 44)

Het project Monument van Trots is een initiatief van Stichting Human Focus in samenwerking met Stichting Homomonument en IHLIA LGBT Heritage.

Foto: An Stalpers Fotografica Nijmegen.