Islam

Leeslijst

Islam2019-01-22T14:57:54+00:00

In Islam vind je een overzicht van boeken die gaan over hoe dit geloof omgaat met homoseksualiteit.

Onderstaande leeslijst is ook via onze zoekmachine te bekijken. Daar kun je je zoekopdrachten opslaan, maar daarvoor moet je wel eerst een account aanmaken. Wil je materiaal inzien? Helaas is onze collectie niet uitleenbaar, vanwege de hoge zeldzaamheidswaarde. Maak daarom een lijst (maximaal 12 items) met wat je graag wilt inzien en stuur deze naar info@ihlia.nl

Je kunt ook altijd weer terug naar het overzicht met alle onderwerpen.

Islam en homoseksualiteit  / Omar Nahas ; [voorw. Abdulwahid van Bommel].

Amsterdam: Bulaaq, 2001 - 144 p.

Boek
Zoektocht naar de mogelijkheden die de koran en andere islamitische bronnen ...
uitgave: Amsterdam: Bulaaq, 2001 - 144 p.
annotatie: Bibliogr.: p. 135-139.
ISBN: 9054600721
onderwerpen:
 • islam
 • koran
samenvatting: Zoektocht naar de mogelijkheden die de koran en andere islamitische bronnen bronnen bieden voor een tolerantere houding ten opzichte van homoseksualiteit en naar godsdienstige en morele ondersteuning van homoseksuele moslims in het westen.

signatuur: cat. (nahas-o/isl) b

ODE3

toegang:
Mijn geloof en mijn geluk : islamitische meiden en jongens over hun homoseksuele gevoelens  / Imad el Kaka en Hatice Kursun ; met tekeningen van Sylvia Weve.

Amsterdam: Schorer, 2002 - 180 p.

Boek
24 islamitische jongeren - twaalf jongens en twaalf meiden - uit Nederland en ...
uitgave: Amsterdam: Schorer, 2002 - 180 p.
ISBN: 9073341167
onderwerpen:
 • migranten
 • homo/lesbische jongeren
 • islam
 • nederland
 • belgië
samenvatting: 24 islamitische jongeren - twaalf jongens en twaalf meiden - uit Nederland en Vlaanderen vertellen openhartig over hun keuzes en morele dilemma's. Het boek wil moslims met homoseksuele en lesbische gevoelens een gezicht geven en het onderwerp binnen de moslimgemeenschappen bespreekbaar maken.

signatuur: cat. (kaka/kur) b

ODE3

roze kast

toegang:
Het islamdilemma : een oproep tot verandering en tolerantie  / Irshad Manji.

Utrecht: Bruna, 2004 - 222 p.

Boek
Een provocerend en openhartig betoog voor verandering en tolerantie binnen de ...
uitgave: Utrecht: Bruna, 2004 - 222 p.
annotatie: Oorspr. titel en uitg.: The Trouble with Islam : a Wake-Up Call for Honesty and Change. - Toronto : Random house of Canada, 2003. - Bibliogr.: p. 212-218.
ISBN: 9022988163
onderwerpen:
 • islam
 • intolerantie
samenvatting: Een provocerend en openhartig betoog voor verandering en tolerantie binnen de islamitische wereld. Door de geslotenheid van de islamitische gemeenschap, het onrecht dat vrouwen wordt aangedaan in naam van het geloof, het antisemitisme, homohaat, het onderdrukken van kritische geluiden en het superioriteitsgevoel van geestelijk leiders, koerst de islamitische wereld af op meer haat, geweld, armoede en uitsluiting door de rest van de wereld. Manji signaleert niet alleen, maar draagt ook concrete oplossingen aan.

signatuur: cat. (manji/isl) b

ODE3

roze kast

toegang:
Homo en moslim : hoe gaat dat samen : 1001 vragen over islam en homoseksualiteit  / Omar Nahas.

Utrecht: Forum, 2005 - 126 p.

Boek
Mensen die ontdekken dat ze homoseksuele gevoelens hebben, raken vaak in ...
uitgave: Utrecht: Forum, 2005 - 126 p.
ISBN: 9057141469
onderwerpen:
 • islam
 • zelfaanvaarding
 • hulpverlening
 • koran
 • familieleden
 • acceptatie
 • nederland
samenvatting: Mensen die ontdekken dat ze homoseksuele gevoelens hebben, raken vaak in verwarring. Dat geldt in het bijzonder voor gelovige moslims: ze zijn bang dat ze een zonde tegen de islam begaan, in hun omgeving is het onderwerp taboe en uitkomen voor dergelijke gevoelens kan zelfs tot verstoting leiden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de nood onder homoseksuele moslims groot is. Westerse hulpverleners en voorlichters die met deze cliënten of hun familie te maken krijgen, ontbreekt het vaak aan de elementaire kennis van religie en cultuur die nodig is om goed op de hulpvraag te kunnen inspelen. Deze publicatie geeft hun enige basiskennis en meer _islamitisch begrip_. Om zo goed mogelijk op de praktijk aan te sluiten heeft de auteur gewerkt vanuit mogelijke vragen van cliënten, bijvoorbeeld: Hoe vertel ik het in godsnaam aan mijn ouders? Wat zegt de Koran over homoseksualiteit? Wat hebben we als ouders fout gedaan in de opvoeding? Hoe kan een islamitische school haar leerlingen het beste voorlichten over homoseksualiteit? Omar Nahas bespreekt deze gevoelige onderwerpen met een grote betrokkenheid en kennis van zaken. Dat maakt dit boek tot een bron van inzicht, niet alleen voor hulpverleners, voorlichters en leraren, maar ook voor moslims die worstelen met hun identiteit en voor hun naasten.

signatuur: cat. (nahas-o/hom) b

ODE3

toegang:
Haat en liefde : homoseksualiteit in multicultureel Nederland  / Monique Doppert en Mariette Hermans ; [Henk Krol ... et al.]. ; [inl. essay Bas Heine].

Kampen: Ten Have, 2006 - 139 p.

Boek
De mishandeling van Chris Crain, hoofdredacteur van de Washington Blade, vorig ...
uitgave: Kampen: Ten Have, 2006 - 139 p.
annotatie: Bibliogr.: p. 12.
ISBN: 9025956491
onderwerpen:
 • tolerantie
 • acceptatie
 • islam
 • migranten
 • anti-homogeweld
 • homofobie
 • nederland
samenvatting: De mishandeling van Chris Crain, hoofdredacteur van de Washington Blade, vorig jaar in Amsterdam, vormde de aanleiding voor dit boek. Zulke geweldsdelicten tegen homo's worden vaak toegeschreven aan allochtone daders. Door dit ernstige incident laaide de discussie over afnemende tolerantie ten opzichte van homo's op en werd de tegenstelling tussen islam en homoseksualiteit bespreekbaar. Staat de traditionele tolerantie t.a.v. homo's onder druk in Nederland? Veel homoseksuelen voelen zich niet veilig in onze grote steden. Maar hoe terecht zijn die gevoelens van onveiligheid en hoe verhouden die zich tot de angst voor de islam? En was Nederland vroeger zo veel toleranter? Hoe kijken bekende homo's en anderen aan tegen tegen die opgelopen spanningen rond homoseksualiteit? In deze bundel proberen autochtone en allochtone Nederlanders hierop een antwoordt te vinden.

signatuur: cat. (doppe/her) b

ODE3

toegang:
Unspeakable love : gay and lesbian life in the Middle East  / Brian Whitaker.

London: SAQI, 2006 - 264 p.

Boek
Homomannen en lesbische vrouwen hebben geen gemakkelijk leven in het Midden ...
uitgave: London: SAQI, 2006 - 264 p.
ISBN: 086356819x
onderwerpen:
 • homomannen
 • lesbische vrouwen
 • geweld
 • discriminatie
 • midden-oosten
samenvatting: Homomannen en lesbische vrouwen hebben geen gemakkelijk leven in het Midden Oosten, vaak worden zij geconfronteerd met geweld en dicriminatie.

signatuur: cat. (whita/uns) b

ODE3

toegang:
Onder mannen : het verzwegen leven van Marokkaanse homo's  / Catherine Vuylsteke.

Antwerpen [etc.]: Manteau ; [etc.], 2008 - 255 p.

Boek
De fysieke afstand tussen Marokko en Europa is in vogelvlucht nauwelijks meer ...
uitgave: Antwerpen [etc.]: Manteau ; [etc.], 2008 - 255 p.
annotatie: Dit boek kwam tot stand met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek en van minister van Gelijke Kansen, Kathleen Van Brempt. - Recensie op IHLIA-website.
recensie: Lees hier de IHLIA recensie
ISBN: 9085421368
onderwerpen:
 • homomannen
 • migranten
 • taboes
 • homofobie
 • islam
 • marokko
 • belgië
samenvatting: De fysieke afstand tussen Marokko en Europa is in vogelvlucht nauwelijks meer dan tweeduizend kilometer. De mentale afstand lijkt schier onoverbrugbaar. Voor homo's toch: in Brussel zijn ze met hun liefste welkom in de trouwzaal van het stadhuis en kunnen ze een kind adopteren. In Casablanca moeten ze 'onder-onder leven', zoals ze dat in het Arabisch zeggen: in het geniep. Hun liefde zit geprangd tussen hchouma (schande) en haram (zonde), om van de potentiële strafrechtelijke vervolging nog maar te zwijgen. Er wordt met de islam geschermd, met schijnbaar onwrikbare tradities en de noodzaak om zich minstens formeel te conformeren aan de groep. Catherine Vuylsteke ging verschillende keren naar Marokko, trok door Europa en tekende er verhalen op van gespleten homolevens. Verhalen van onder-onderwerelden, drijvend op nog nauwelijks vol te houden leugens, wanhoop en cynisme. Arabische vrouwenemancipatie, islam en de hoofddoek, het zijn thema's die al veel inkt deden vloeien. Maar op Marokkaanse homo's en hun allochtone lotgenoten rust er een taboe. Catherine Vuylsteke schetst een onthullend portret van een ondergrondse wereld die zich uitstrekt van Marokko tot Brussel.

signatuur: cat. (vuyls/ond) b

ODE3

roze kast

toegang:
Gay Travels in The Muslim World  / Michael T. Luongo (Ed.).

Binghamton, NY: Harrington Park Press, 2007 - 200 p.

Boek
Travel beyond the fear and paranoia of 9/11 to experience Muslim culture. This ...
uitgave: Binghamton, NY: Harrington Park Press, 2007 - 200 p.
ISBN: 1560233400
onderwerpen:
 • homomannen
 • islam
 • reizen
samenvatting: Travel beyond the fear and paranoia of 9/11 to experience Muslim culture. This thought-provoking book tells both Muslim and non-Muslim gay men's stories of travelling in the Middle East during today's difficult political times. The true, personal stories reveal how gay men celebrate their lives and meetings with local men, including a gay soldier's story of his tour of duty in Iraq. Insightful and sometimes sexy, this intelligent book goes beyond the present political and cultural divides to illustrate the real experiences of gay men in trouble zones.

signatuur: cat. (gay/tra/in) b

ODE3

toegang:
Adam & Ewald : zevendedagsgeliefden = Seventh-Day Lovers  / Sooreh Hera ; inleiding : introduction Joost Zwagerman.

Amsterdam: Xtra, 2008 - [144] p.: ill.

Boek
"Uitoefening van de homofiele geaardheid in het openbare leven is niet gewenst. ...
uitgave: Amsterdam: Xtra, 2008 - [144] p.: ill.
ISBN: 9077766622
onderwerpen:
 • homomannen
 • islam
samenvatting: "Uitoefening van de homofiele geaardheid in het openbare leven is niet gewenst. We laten ons daarbij leiden door de bijbel," zegt een SGP kamerlid, en voegt eraan toe dat als homoseksualiteit toegestaan was, niet Adam en Eva in de bijbel waren gekomen maar Adam en Ewald! Religie wil altijd controle over de seksualiteit van de mens uitoefenen, met als meest dwingende verbod het taboe op homoseksualiteit. De drie grote godsdiensten zijn altijd fel gekant geweest tegen elke afwijkende vorm van seksuele beleving: binnen de islamitische wereld staat op homoseksualiteit nog steeds de doodstraf. Soorah Hera: 'Ik heb geprobeerd om herkenbare schoonheid van homoseksuelen te verbeelden, maar ook vervreemde schoonheid die voor vele mensen ongekend, of oneerbaar is.'

signatuur: cat. (hera/ada) bb

toegang:
See through us : Portraits and stories of gay women/ men and transsexuals in Turkey  / Portraits and stories : Diana Blok.

[Amsterdam]: Blok, 2009 - 120 p.: ill.

Boek
Diana Blok maakte fotoportretten en schreef de bijbehorende levensverhalen van ...
uitgave: [Amsterdam]: Blok, 2009 - 120 p.: ill.
annotatie: This project was realised with the support of Fonds BKVB/Netherlands Foundation for Visual Arts, Design and Architecture, Ozkan Gölpinar Programme manager 'Art beyond Borders', Amsterdam Fonds voor de Kunst, Melkweg Galerie, Souverein Weesp, Galerie Eduard Planting.
ISBN: 9090248448
onderwerpen:
 • lhbt
 • turkije
 • 2000 2010
samenvatting: Diana Blok maakte fotoportretten en schreef de bijbehorende levensverhalen van homoseksuele vrouwen/mannen en transgenders in Turkije op. In 2008 bezocht Diana Istanbul en sprak met Turkse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders over hun leven binnen een traditionele samenleving die aan het veranderen is.

signatuur: cat. (blok/see) bb

toegang:
Hijab : Unveiling Queer Muslim Lives  / ed. by Pepe Hendricks.

Cape Town: The Inner Circle, 2009 - xii, 208 p.

Boek
Hijab: Unveiling Queer Muslim Lives is the first known collection of South ...
uitgave: Cape Town: The Inner Circle, 2009 - xii, 208 p.
ISBN: 1920355200
onderwerpen:
 • homomannen
 • lesbische vrouwen
 • islam
 • zuid-afrika
samenvatting: Hijab: Unveiling Queer Muslim Lives is the first known collection of South African Muslim storierelating to Islam and Sexual Diversity. This anthology shares real-life stories of people that have battled, or may still be battling to reconcile their spirituality and their sexuality. These are stories that illustrate the oneness of being and reflect on how some interpretations of scriptures may alienate others. Although it focuses predominantly on Muslim stories, it is universal in its approach in dealing with spirituality, rather than religion. Although the stories are all biographies, or autobiographies, the style of creative writing was selected to maintain a story-telling method. The writing of the stories were a therapeutic process for the authors and hopefully it will also provide strength and courage to others in similar situations, not so much through a deeper understanding of the person who wrote the story necessarily, but rather through a process of identification with the circumstances of the author.

signatuur: cat. (hijab/unv) b

ODE3

toegang:
Allah Made Us : Sexual Outlaws in an Islamic African City  / Rudolf Pell Gaudio.

Chichester: Wiley-Blackwell, 2009 - xv, 237 p.: ill.

Boek
An account of 'sexual outlaws' in the Hausa-speaking region of northern ...
uitgave: Chichester: Wiley-Blackwell, 2009 - xv, 237 p.: ill.
annotatie: Bibliogr.: p. 210-227.
ISBN: 1405152518
onderwerpen:
 • homomannen
 • vrouwelijkheid
 • genderidentiteit
 • genderrol
 • islam
 • nigeria
samenvatting: An account of 'sexual outlaws' in the Hausa-speaking region of northern Nigeria, where Islamic law requires strict separation of the sexes and different rules of behavior for women and men in virtually every facet of life. - The first ethnographic study of sexual minorities in Africa, and one of very few works on sexual minorities in the Islamic world - Combining innovative, ethnographic narrative with analyses of sociolinguistic transcripts, historical texts, and popular media, including video, film, newspapers, and song-poetry - Analyzes the social experiences and expressive culture of yan daudu (feminine men in Nigerian Hausaland) in relation to local, national, and global debates over gender and sexuality at the turn of the twenty-first century.

signatuur: cat. (gaudi/all) b

ODE3

toegang:
Allah heeft ons zo gemaakt.  / Khadija Arib.

Amsterdam: Balans, 2011 - 80 p.

Boek
Na een inleiding over de islam en homoseksualiteit worden vier lesbische ...
uitgave: Amsterdam: Balans, 2011 - 80 p.
ISBN: 9789460033339
onderwerpen:
 • lesbische vrouwen
 • islam
 • acceptatie
 • etnische groepen
 • egyptenaren
 • marokkanen
 • irakezen
 • nederland
samenvatting: Na een inleiding over de islam en homoseksualiteit worden vier lesbische moslimvrouwen uit diverse landen beschreven. Yasmin uit Egypte werd uitgehuwelijkt, verloofde zich op haar zestiende met een neef, zag omdat ze lesbisch is toch af van een huwelijk en kon pas toen ze in het buitenland werkte haar eigen leven leiden. Nadia groeide in Marokko op bij haar dominante moeder, ging toen ze twintig was bij familie in Nederland wonen en leidt nu in haar eigen flat een dubbelleven. Louiza uit Irak woont sinds haar 23ste in Nederland, maar kwam door grote familiedruk pas veel later uit voor haar geaardheid. Souad, de in Nederland geboren dochter van een Marokkaanse gastarbeider, wordt na problemen geaccepteerd door haar familie.

signatuur: cat. (arib/all) b

ODE3

toegang:
The Gender Based Lie : Disclosing Gender Based violence in the Muslim Community  / written and compiled by Muhsin Hendricks and Ayesha Petersen.

Cape Town: The Inner Circle, 2012 - xi, 188 p.: ill.

Boek
This book is a contribution to the debates and the policy reform work on gender ...
uitgave: Cape Town: The Inner Circle, 2012 - xi, 188 p.: ill.
ISBN: 9780620542050
onderwerpen:
 • lhbt
 • gender
 • geweld
 • islam
samenvatting: This book is a contribution to the debates and the policy reform work on gender based violence in the context of Islam. It weaves together critical analysis of the foundation of gender disparity, personal narratives of some of its victims, male and female, and sensitive, but thought provoking support against gender based violence. The finished product is one which should cause any of its readers to do exactly what the Qu'ran so often reminds us to do: think and reflect.

signatuur: cat. (hendric/gen) b

ODE3

toegang:
Living out Islam : Voices of Gay, Lesbian, and Transgender Muslims  / Scott Siraj al-Haqq Kugle.

New York, NY [etc.]: New York University Press, 2014 - x, 265 p.

Boek
Muhsin is one of the organizers of Al-Fitra Foundation, a South African support ...
uitgave: New York, NY [etc.]: New York University Press, 2014 - x, 265 p.
ISBN: 9781479894673
onderwerpen:
 • lhbt
 • islam
 • homofobie
 • islamofobie
 • zelfhulpgroepen
 • activisten
samenvatting: Muhsin is one of the organizers of Al-Fitra Foundation, a South African support group for lesbian, transgender, and gay Muslims. Islam and homosexuality are seen by many as deeply incompatible. This, according to Muhsin, is why he had to act. "I realized that I'm not alone - these people are going through the very same things that I'm going through. But I've managed, because of my in-depth relationship with God, to reconcile the two. I was completely comfortable saying to the world that I'm gay and I'm Muslim. I wanted to help other people to get there. So that's how I became an activist." Living Out Islam documents the rarely-heard voices of Muslims who live in secular democratic countries and who are gay, lesbian, and transgender. It weaves original interviews with Muslim activists into a compelling composite picture which showcases the importance of the solidarity of support groups in the effort to change social relationships and achieve justice. This nascent movement is not about being "out" as opposed to being "in the closet." Rather, as the voices of these activists demonstrate, it is about finding ways to live out Islam with dignity and integrity, reconciling their sexuality and gender with their faith and reclaiming Islam as their own. Scott Siraj al-Haqq Kugle is Associate Professor in the Department of Middle East and South Asian Studies at Emory University. His previous books include Rebel between Spirit and Law: Ahmad Zarruq, Juridical Sainthood and Authority in Islam; Sufis and Saints' Bodies: Mysticism, Corporeality and Sacred Power in Islamic Culture; and Homosexuality in Islam: Critical Reflection on Gay, Lesbian, and Transgender Muslims.

signatuur: cat. (kugle/liv) b

ODE3

toegang:
Jongeren, seks en Islam : een verkenning onder jongeren van Marokkaanse en Turkse afkomst  / Rachida Azough, Jos Poelman, Suzanne Meijer.

[Amsterdam]: Soa Aids Nederland, 2007 - 114 p. : ill.

Boek
Informatief boekje, gebaseerd op internetonderzoek, dat seksuele ervaringen en ...
uitgave: [Amsterdam]: Soa Aids Nederland, 2007 - 114 p. : ill.
annotatie: Pagina 62-69 gaan over homoseksualiteit. - Uitg. in samenwerking met Stichting maroc.nl, Lokum.nl en de Universiteit Maastricht. - Bibliogr.: p. 112.
ISBN: 9789078859017
onderwerpen:
 • jongeren
 • islam
 • seksualiteit
 • seksuele oriëntatie
 • attituden
 • turken
 • marokkanen
 • nederland
samenvatting: Informatief boekje, gebaseerd op internetonderzoek, dat seksuele ervaringen en normen van jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst in Nederland beschrijft. Een imam geeft daarnaast antwoord op de meest gestelde vragen. Het is bedoeld voor docenten, jongerenwerkers, huisartsen en anderen die informatie geven over seksualiteit aan moslimjongeren van de tweede en derde generatie Nederlandse jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst.

signatuur: cat. (azoug/poe) b ODE3

toegang:
eskişehir escort samsun escort gebze escort sakarya escort edirne escort