Van Leeuwenbibliotheek

Het werk van Schorer werd overgenomen door Jaap van Leeuwen, een van de oprichters van het COC.

Zijn collectie werd de basis van de Van Leeuwenbibliotheek, waarin onder andere ook de oude boekenverzameling van het COC werden ondergebracht.

Wie was Jaap van Leeuwen?

Kort na de Tweede Wereldoorlog wilde Jacob Anton Schorer dat zijn verloren gegane bibliotheek – voor zover mogelijk – weer opgebouwd zou worden. Zelf had hij daar de leeftijd, noch de energie en het geld niet meer voor. Dat werk werd ter hand genomen door Jaap van Leeuwen, één van de oprichters van het COC. Hij was Schorer voor de oorlog al zeer behulpzaam geweest bij het collectioneren.

Al is zijn doel om het levenswerk van Schorer in ere te herstellen, slechts ten dele gelukt. Behalve zijn inspanningen voor de opbouw van de COC-bibliotheek, legde hij een grote privécollectie aan. “Als ik weg ben, is dat allemaal voor het COC”, zei hij regelmatig.

Erfgenaam van jonkheer Schorer en Van Leeuwen

Bij zijn dood in 1978 bleek er echter niets geregeld te zijn. De toenmalige algemeen secretaris van het COC – Rob Tielman – heeft de bijzondere collectie op het sterfbed van Van Leeuwen weten te redden uit handen van de familie die niet zoveel ophad met homoseksualiteit. De collectie werd de basis van de Van Leeuwenbibliotheek. Hierin werden ook de oude boekenverzameling van het COC en de bibliotheek en het documentatiesysteem van de Stichting Dialoog ondergebracht. Deze collectie beslaat de periode 1870-1970.

De Van Leeuwenbibliotheek vond aanvankelijk onderdak in het pand aan Keizersgracht 10. Daar was een aantal organisaties op het gebied van bibliotheek en documentatie voor de vrouwenbeweging gehuisvest. In 1988 werd het overgedragen aan Homodok, de voorloper van IHLIA.

In 1996 kreeg IHLIA ook het beheer over de actuele bibliotheek (de na 1970 verschenen boeken) van het COC. Door de integratie van de Van Leeuwenbibliotheek en de COC-bibliotheek met de eigen collectie boeken, grijze literatuur, periodieken, pamfletten, affiches, knipsels, beeldmateriaal en archieven van IHLIA, bevindt zich nu een unieke verzameling homosexualia onder één dak. Niet zonder reden kan IHLIA zich nu als de erfgenaam van jonkheer Schorer en Jaap van Leeuwen beschouwen.

Menu

Contact

Bezoekadres IHLIA
OBA Oosterdok
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Tel: 020-5230837
E-mail: info@ihlia.nl

Exposities op het IHLIA-plein
Dagelijks gratis te bezoeken, volg openingstijden OBA