Hallo! Ik ben Samuel, stagiair bij IHLIA voor de komende maanden. Ik studeer Gender & Ethnicity en Philosophy aan de Universiteit Utrecht en deze stage maakt deel uit van mijn studieprogramma voor Gender & Ethnicity.

In 2018 bestaat IHLIA veertig jaar en ik doe onderzoek naar wat er veertig jaar geleden (dus in 1978) allemaal gebeurde in Nederland en de rest van de wereld. Hierbij kijk ik niet alleen naar lgbt-zaken, maar ook naar wat er in meer algemene zin speelde op dat moment.

Tijdens mijn onderzoek kom ik af en toe erg interessante dingen tegen, zoals een essay van de filosoof Jeremy Bentham waarin hij argumenteert tegen de anti-sodomie wetten in Engeland. Er zijn twee dingen die dit essay zo bijzonder maken. Ten eerste is het rond 1785 geschreven en daarmee een van de eerste wetenschappelijke essays over homoseksualiteit in de Engelse taal. Ten tweede is het pas in 1978, in het Journal of Homosexuality, voor het eerst gepubliceerd. Hoewel Bentham geen onbekende filosoof is, weten nog steeds weinig mensen van het bestaan van dit gedeelte van zijn werk.

Bekijk een scan van de eerste pagina van het essay Offences Against One’s Self: Paederasty Part 1.