Vanaf vandaag is de nieuwste IHLIA-expositie Eén jurk zegt meer dan duizend woorden over de invloed van de Rooie Flikkers (1975-1980) te zien.

Op de derde etage van de Centrale OBA heb je iedere dag gratis toegang tot de tentoonstelling over deze homoactivisten.

Er is over deze roerige periode zoveel te vertellen en te laten zien dat het niet lukt om dit allemaal in de tentoonstelling te verwerken. Daarom is op ieder paneel een QR-code geplaatst die linkt naar een webpagina met extra beeldmateriaal en ander aanvullende informatie.

Op de expositiepagina vind je de catalogus behorende bij de tentoonstelling.

Eén jurk zegt meer dan duizend woorden

Daar zoemde het plotseling rond in 1975: er waren in Nijmegen homoactivisten de straat opgegaan die provocerend in jurkjes rondliepen en zichzelf Rooie Flikkers noemden. Rooie omdat ze links waren en omdat ook links moest veranderen. Flikkers omdat ze genoeg hadden van de ‘homo die het wel mocht zijn, maar vooral niet mocht doen’.

De Rooie Flikkers werden bewonderd en verguisd. Dat was een positie waar ze van genoten. Het onderuithalen van zekerheden enerzijds en het assertief optreden als openlijke homo’s anderzijds was hun stijl.

In deze tentoonstelling schetsen we een beeld van de kleine actiegroep en haar resultaten. Hun zoektocht naar een eigen identiteit, naar bewustwording, naar het vormgeven van de noodzaak tot verandering. De periode van onrust leidde tot een grote groep zelforganisaties onder de roze vlag van het Roze Front.

Foto: Eric de Keizer – Optreden in Hamburg (1978): vlnr Ruud Ploegmakers (voor de buikkusdans), Frank Picokri, Matthieu Heemelaar, Mattias Duyves, Gert Hekma. Joost Gijselhart, Fabiola, Leo Dullaart, Jules van der Veldt en Loek Jehee aan de piano.