Op 1 december werd ‘s ochtends door burgemeester Van der Laan officieel het hiv/aidsmonument onthuld. Het motto van het monument is ‘we tellen af naar een wereld zonder hiv en aids.’ In het kader hiervan is op het IHLIA-plein de expositie Living by Numbers te bekijken.

De tentoonstelling richt zich op de achtergronden van het monument. Hoe het herdenken van overledenen aan aids de laatste jaren is veranderd in gedenken van het grote probleem dat hiv en aids wereldwijd en in Nederland nog altijd is. Daarnaast wordt er teruggeblikt op 35 jaar hiv en aids. En kijken we vooruit met portretten van mensen die leven met hiv. Ook de visie van UNAIDS, een programma van de Verenigde Naties dat de wereldwijde reactie op de hiv/aidsepidemie moet coördineren, wordt getoond.

Gay.nl

Voor wie nog meer achtergrond wil: in samenwerking met Gay.nl heeft IHLIA een artikel geschreven waarin wordt teruggekeken op de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw: de piek van de aidsepidemie in Nederland. Het artikel kun je hier vinden.

Inwijden

De opening van IHLIA’s nieuwste expositie was ‘s avonds. Veel mensen kwamen naar het IHLIA-plein om de tentoonstelling te bekijken en natuurlijk om met iedereen bij te praten. Na de officiële handeling door wethouder Eric van der Burg en een muzikaal optreden liepen de aanwezigen met een roos en een kaars naar het gedenkteken om het in te wijden.

Bekijk het filmverslag dat van deze bijeenkomst is gemaakt. Met dank aan MVS Gaystation, die onvermoeibaar de actualiteit in onze community vastlegt!