Hoe het begon…

Homodok in 1987Homo/lesbische archieven en informatiecentra, zoals IHLIA, bewaren en ontsluiten niet alleen de geschiedenis van anderen, zij zijn zelf ook onderdeel van de homo- en lesbische beweging.

Op deze plek vertellen wij daarom over de ontstaansgeschiedenis van IHLIA en de omstandigheden waarin ons archief begon. Die geschiedenis wordt verteld aan de hand van de verhalen van vrijwilligers en de man van het eerste uur, Jack van der Wel. Begonnen in 1978 in een klein kamertje bij de Universiteit van Amsterdam, is het IHLIA anno nu uitgegroeid tot dé erfgoedorganisatie en informatiebemiddelaar op het gebied van homoseksualiteit en seksuele diversiteit.

Belangrijke data IHLIA

  • 1978: Eerste werkgroepen Homo/Lesbische Studies en oprichting van het tijdschrift Homologie / Oprichting van het “Dokumentatiecentrum Homostudies”, al snel Homodok genoemd. Huisvesting in het Baschwitz Instituut van de Universiteit van Amsterdam (UvA), Weteringschans 100-102. Begint met twee kaartenbakjes. Homodok verzorgt de bibliografische rubriek “Relevant” in Homologie.
  • 1980: Oprichting van de Stichting Homologie, waarvan Homodok onderdeel uitmaakt. Invoer titels via de computers van het Academisch Rekencentrum Amsterdam (SARA) van de UvA.
  • Meer over de mijlpalen van IHLIA in de tijdlijn over de Nederlandse homo/lesbische geschiedenis.