Op deze pagina vind je een overzicht van de antwoorden op de meest gestelde vragen die we bij IHLIA binnenkrijgen.
De vragen zijn gerangschikt per onderwerp, dus als je op een van deze thema’s klikt, zie je daar snel je vraag met antwoord.
Wil je foto- en/of filmopnamen maken op het IHLIA-plein, dan moet je dit vooraf aanvragen bij ons via info@ihlia.nl
Voor het reserveren van een zaal en de aanvraag van catering kun je contact opnemen met de afdeling OBA Congres.
Stel je vraag op onze contactpagina of aan de IHLIA-Informatiebalie.
IHLIA neemt materiaal dat we nog niet hebben graag op.
Ja, maar alleen in jaargangen en nummers die in onze collectie ontbreken.
Ja, maar alleen in video’s en dvd’s die wij nog niet in onze collectie hebben.
Nee. We nemen alleen knipsels in digitale vorm op.
Allerlei soorten materiaal. Vraag het ons via info@ihlia.nl
Een deel van het materiaal, zoals boeken, tijdschriften, T-shirts, buttons en video’s/dvd’s, kun je vinden in onze online catalogus.
Word lid van de Vrienden van IHLIA voor minimaal 35 euro per jaar. Het bijeengebrachte geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld projecten mogelijk te maken of boeken en tijdschriften aan te schaffen die voor IHLIA zelf te duur zijn en, indien nodig, om anderszins financieel bij te springen.
Voor een minimumbedrag van 35 euro, kun je donateur worden door je gegevens in het Vrienden van IHLIA-formulier in te vullen. Het formulier vind je op de Vrienden van IHLIA-pagina. Ook eenmalige donaties zijn welkom.
Ook eenmalige donaties zijn welkom. Je gift is aftrekbaar van de belasting. Stichting Vrienden van IHLIA is erkend als ANBI-instelling.
Je kunt contact met ons opnemen via info@ihlia.nl. Ben je bezig om je testament op te stellen, weet dan dat de Vrienden van IHLIA een goede bestemming is voor een eventueel legaat.
Ja. Voor informatie kun je de IHLIA-website raadplegen.
Ja, we werken graag samen met organisaties en/of particulieren op het terrein van cultuur, educatie en wetenschap. Stuur je aanvraag naar info@ihlia.nl
De exposities zijn te zien op het IHLIA-plein op de 3e etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA Oosterdok). De exposities kunnen bezocht worden tijdens de openingstijden van de OBA (maandag t/m vrijdag: 08.00 – 22:00 uur / zaterdag en zondag: 10.00 – 22.00 uur).
Nee. Het bezoeken (van de opening) van een expositie is gratis.
Meestal niet. Voor informatie kun je de IHLIA-website raadplegen.
Via de IHLIA-website, de IHLIA-nieuwsbrief en de IHLIA-Facebookpagina.Via de IHLIA-website kun je je opgeven voor de IHLIA-nieuwsbrief. Als je de IHLIA-Facebookpagina ‘geliked’ hebt, word je automatisch op de hoogte gehouden van de IHLIA-activiteiten, waaronder de komende exposities.
Het fotograferen van de expositiestukken voor publicatie- en/of commerciële doeleinden is alleen toegestaan na overleg met IHLIA. Je kunt je verzoek minimaal twee weken van tevoren indienen via info@ihlia.nl. Het maken van een persoonlijke foto op het IHLIA-plein en/of het fotograferen van de archiefstukken voor eigen/privégebruik is wel toegestaan.
Ja, veel actuele, maar ook oudere exposities zijn te huur. Stuur je aanvraag naar info@ihlia.nl
Wij kunnen een aantal pagina’s grijze literatuur en artikelen voor je kopiëren/scannen. Het tarief is 0,50 euro per kopie. Wij kunnen complete boeken helaas niet kopiëren/scannen. Het audiovisuele materiaal mag wegens copyrightregels niet worden gedupliceerd.
Nee. Hiervoor moet je bij het IISG zijn. Aldaar kun je kopieën maken van archiefstukken volgens de regels en tarieven van het IISG.
De nota wordt na je aanvraag gestuurd. Hierin staat ook hoe je kunt betalen. De bestelling volgt na betaling.
Vrijwel altijd. Als je video’s/dvd’s en foto’s/affiches wilt gebruiken of kopiëren moet je zelf de auteursrechten regelen.
Indien bekend, kan IHLIA je de contactinformatie geven. In andere gevallen moet je zelf de rechthebbende achterhalen.
Nee, vanwege de grote zeldzaamheidswaarde zijn de IHLIA-collecties niet uitleenbaar.
Ja, de collectie in de Roze Kast is uitleenbaar, via de OBA.
Maak eerst een afspraak met een informatiedienstverlener. Houd er rekening mee dat er minimaal 1 werkdag zit tussen de aanvraag en het inzien. Zo hebben onze medewerkers voldoende tijd om alles voor je klaar te leggen. Kun je op de afgesproken tijd toch niet langskomen, geef dit dan z.s.m. aan ons door. Je kunt maximaal 12 items per keer inzien. Het audiovisuele materiaal kan door maximaal 1 à 2 personen tegelijkertijd worden bekeken/beluisterd.
Om het opgevraagde materiaal in te kunnen zien, vragen wij het ingevulde ‘Bezoekersinformatie Formulier’ als borg. Als je al in het bezit bent van het formulier, hoef je geen legitimatiebewijs mee te nemen. Als je nog geen formulier ingevuld hebt, is het verplicht om een legitimatiebewijs mee te nemen.
Ja, je kunt zelf kopieën maken van het gereserveerde materiaal. De OBA beschikt over een aantal kopieerapparaten in het gebouw. Het maken van kopieën en afdrukken van documenten kost € 0,10 per pagina. Het is alleen mogelijk om met pin te betalen. Het kopieerapparaat/de printer bevindt zich in het midden van de etage, rechts tegenover de roltrap. Je kunt betalen met een tegoedbon (vanaf 5 euro) die te koop is via de betaalautomaat.
Ja, hiervoor gelden de regels en tarieven van het IISG. Hiervoor moet je zelf contact opnemen met IISG.
Nee, helaas kun je niet zelf scannen. Indien nodig kunnen IHLIA-medewerkers een aantal pagina’s grijze literatuur en artikelen voor je scannen. Hier zijn kosten aan verbonden: 0,50 euro per scan. Hou er rekening mee dat het scannen een aantal dagen in beslag kan nemen. Boeken kunnen we helaas niet scannen.
Ja, tegen betaling is uitprinten mogelijk. Je kunt betalen met je OBA-pas (met voldoende saldo) of een tegoedbon die te koop is via de betaalautomaat. De printer bevindt zich in het midden van de etage, rechts tegenover de roltrap.
Nee, vanwege copyrightregels kun je deze publicaties alleen inzien. Een uitzondering hierop zijn publicaties waarvan de auteursrechten vervallen zijn en publicaties waarvoor specifiek toestemming wordt gegeven (meestal te zien op de laatste pagina van de publicatie).
Ja, je kunt het materiaal zelf fotograferen met je camera of mobiele telefoon.
Nee, vanwege copyright is dit niet mogelijk. Tenzij IHLIA de auteursrechten bezit.
Nee, IHLIA is geen onderzoeksinstituut. De dienstverlening van IHLIA is primair gericht op het verstrekken van informatie over de IHLIA-collecties.
Vind je het lastig om informatie te vinden over je onderwerp, dan kunnen we je op weg helpen met onze leeslijsten. Daarnaast maken we ook literatuurlijsten op maat. Vermeld bij de aanvraag van een literatuurlijst wel duidelijk en concreet wat je zoekt (dus het onderwerp, welke taal of talen, land(en), tijdsperiode en als het mogelijk is waarvoor).
Boeken die in de boekenkast op de 3e etage staan kunnen direct, zonder reservering, worden geraadpleegd. Boeken die in het magazijn staan, moeten minstens 1 werkdag van tevoren worden gereserveerd. Lees ook gerust onze werkwijze.
Een klein gedeelte van onze Digitale Bibliotheek is online beschikbaar. In verband met rechten is de rest alleen toegankelijk via de klanten-PC bij de IHLIA-Informatiebalie op de 3e etage. Daarvoor dien je eerst een afspraak te maken. Eén van onze medewerkers zal je dan verder helpen. We werken er hard aan om in de toekomst meer materiaal online beschikbaar te maken.
Wanneer in de online catalogus op onze website een label staat met Digitaal beschikbaar, is een publicatie digitaal in te zien.
Wanneer bij een boek in de online catalogus op onze website “ODE3”in het locatieveld vermeld staat, staat dit boek in de kast op de 3e verdieping en hoeft het dus niet gereserveerd te worden. Boeken zonder “ODE3”-vermelding moeten wel gereserveerd worden.
In de online catalogus van IHLIA staat dit vermeld met de notitie ‘roze kast’ in het locatieveld.
In de online catalogus op de OBA-website wordt dit vermeld door de notitie “3e etage ….. ROZE-COLLECTIE” nadat je op de keuze ‘Waar Staat Het?’ hebt geklikt.
Bij de IHLIA-Informatiebalie op het IHLIA-plein op de 3e etage van de Centrale OBA. Of via e-mail info@ihlia.nl
Bij de IHLIA-Informatiebalie op het IHLIA-plein op de 3e etage van de OBA. Vergeet niet je IHLIA-Bezoekersinformatieformulier te nemen. Dit heb je nodig om het gereserveerde materiaal in te kunnen zien. Heb je het ingevulde formulier nog niet, neem dan een geldig legitimatiebewijs mee (paspoort/ID-kaart/rijbewijs).
Onze archieven zijn ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en aldaar raadpleegbaar. Voor raadpleging van deze archieven is het verplicht om het toestemmingsformulier van het IISG in te vullen.
Bij de IHLIA-Informatiebalie op het IHLIA plein op de 3e etage van de OBA kun je gereserveerde video’s/dvd’s bekijken. Het gebruik van een koptelefoon is verplicht. Er zijn twee koptelefoons aanwezig die tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.
LGBT Life is alleen toegankelijk via de informatiedienstverleners van IHLIA. Maak een afspraak met ze, zodat zij je op de 3e etage van OBA Oosterdok verder kunnen helpen.
Met deze uitgebreide database hebben we nog meer informatie tot onze beschikking en kunnen je daarom nog beter van dienst zijn.
Nee. Sommige collecties zijn nog niet online te raadplegen. Aan het fotoarchief wordt nog hard gewerkt, evenals aan het geluidsarchief. Over deze collecties kun je wel informatie krijgen bij de IHLIA-Informatiebalie.
Ja, wij proberen je hiermee te helpen.
Op deze pagina vind je het overzicht van de archiefcollecties. Deze zijn ondergebracht bij het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam en daar ook in te zien. Voor raadpleging van deze archieven is het verplicht om het toestemmingsformulier van het IISG in te vullen.
Het merendeel van de boeken staat in het afgesloten magazijn. Een klein deel van de boeken, vooral nieuwe studieboeken en biografieën, staat in de boekenkasten op de 3e etage.
Er zijn 3 IHLIA-boekenkasten op de 3e etage van de OBA: 2 witte boekenkasten en een Roze Kast. Deze staan achter elkaar tegenover de informatiebalie. Deze collectie kan worden geraadpleegd op elk moment tijdens de openingstijden van de OBA (maandag t/m vrijdag: 08.00 – 22.00 uur / zaterdag en zondag: 10.00 -22.00 uur).
De collectie in de witte kasten is NIET UITLEENBAAR. De collectie in de Roze Kast is WEL UITLEENBAAR via de OBA.
In de eerste witte boekenkast staan NASLAGWERKEN, BLOEMLEZINGEN en BIOGRAFIEËN. In de tweede witte boekenkast staan STUDIEBOEKEN. De boeken zijn alfabetisch geordend, gebaseerd op de signatuurcode die je vind bij de gewenste titel(s) in de online catalogus.
- Via de online catalogus van IHLIA
- Via de online catalogus van de OBA
- Via de online catalogus van AdamNet
- Via de online catalogus van Worldcat
- Via de klanten-PC bij de Informatiebalie van IHLIA.
IHLIA heeft een groot knipselarchief met daarin lhbti-gerelateerde krantenartikelen uit Nederlandse landelijke dagbladen. Niet alle krantenartikelen worden in onze database ontsloten. Mocht het opgevraagde artikel in onze database ontsloten zijn, dan kun je het artikel inzien. Knipseldozen op onderwerp en datum zijn te reserveren en in te zien bij de IHLIA-Informatiebalie. Hiervoor dien je eerst een afspraak te maken.
Vanaf 2002 worden knipsels alleen digitaal bewaard (text only).
Ja. In deze leeslijsten vind je recente titels van boeken, artikelen en onderzoeken of scripties over verschillende lhbti-onderwerpen. We zijn bij de selectie van onderwerpen uitgegaan van de meest voorkomende informatieverzoeken bij IHLIA.
Wij kunnen je helpen bij het zoeken in het fotoarchief via de IHLIA-Informatiebalie.
Behalve onze eigen database, hebben we ook toegang tot de internationale database LGBT Life van EBSCO Host. Dit is een uitgebreide index van materiaal dat in de wereld is verschenen met betrekking tot lhbti’ers.
Deze database bevat indexen en samenvattingen van artikelen van meer dan 140 belangrijke specifieke lhbti-tijdschriften en meer dan 290 belangrijke specifieke lhbti-boeken en naslagwerken (vooral Engelstalig).
Daarnaast beschikt LGBT Life over de volledige teksten van 55 belangrijke en historisch gezien de interessante lhbti- (wetenschappelijke) tijdschriften, magazines en regionale kranten, zoals Advocate, Gay Parent Magazine, GLQ: A Journal of Lesbian & Gay Studies en ONE. Maar ook meer dan 100 volledige monografieën en boeken, zoals Classics in Lesbian Studies, Handbook of Research with Gay, Lesbian, Bisexual & Transgender Populations en Queer Theory & Social Change.
Behalve dit materiaal wordt LGBT Life ook verder uitgebreid met grijze literatuur, inclusief nieuwsbrieven, case studies, toespraken etc. Al met al biedt deze database een grote verscheidenheid aan informatie met betrekking tot de volgende vakgebieden: lhbti-rechten, cultuur, werk, familie, geschiedenis, politiek, psychologie, religie, en sociologie.
Helaas is LGBT Life alleen toegankelijk voor onze medewerkers bij de IHLIA-Informatiebalie. Met deze uitgebreide database hebben we wel nog meer informatie tot onze beschikking en kunnen je daarom nog beter van dienst zijn. Het is wel mogelijk dat de bezoekers, samen met onze medewerkers, deze database raadplegen.
IHLIA bevindt zich op de 3e etage van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam. Lees de routebeschrijving over hoe je bij de OBA kunt komen.
IHLIA heeft de grootste homo- en lesbische collectie van Europa, met meer dan 172.000 titels. Op 1415 meter kastplank zo’n 26.000 boeken, 4900 tijdschrifttitels, 8000 videobanden en dvd’s met speelfilms, documentaires, tv-series en reclamespotjes, 7000 affiches en 13.000 scripties, brochures, werkstukken en nota’s.
Nee, dit is niet nodig. De toegang tot het IHLIA-plein en het raadplegen van de collecties is gratis. Bij het eerste bezoek worden bezoekers gevraagd een bezoekersinformatieformulier in te vullen. Dit formulier kan ook gebruikt worden bij volgende bezoeken.
De toegang tot het IHLIA-plein en het raadplegen van de collecties is gratis. Ook informatievragen via e-mail die snel en eenvoudig zijn te beantwoorden behoren tot deze dienstverlening.
IHLIA is een bibliotheek, archief en informatiecentrum waar iedereen welkom is om zelf onderzoek te doen.
In de ‘Roze Kast‘ staan boeken en films die gaan over lhbti-thema’s. IHLIA is samen met de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) met dit project begonnen, omdat in bibliotheken ‘roze’ boeken en films, als ze al aanwezig zijn, vaak niet makkelijk vindbaar en zichtbaar zijn. De eerste Roze Kast staat nu op het IHLIA-plein in de OBA, maar uiteindelijk willen we heel graag dat in zoveel mogelijk Openbare Bibliotheken in heel Nederland deze speciale kast wordt geplaatst.
De meeste boeken en dvd’s in de Roze Kast zijn ook in de collectie van IHLIA te vinden. Het verschil is dat de collectie in de Roze Kast uitleenbaar is, in tegenstelling tot de collectie van IHLIA.