Oekraïense fotograaf wint publieksprijs succesvolle editie Pride Photo Award

‘Polariteit’ van de Oekraïense fotograaf Lana Yanovska, een serie over androgynie en genderexpressie, wint de publieksprijs van de editie 2016 van Pride Photo Award.

Van de 13.156 mensen die de Oude Kerk bezochten, waar de expositie met de winnende foto’s van Pride Photo Award 2016 te zien waren, stemde bijna een op de zes voor ‘Polariteit’.

Voor haar winnende serie vroeg Yanovska androgyne mensen om tweemaal te poseren: eenmaal meer klassiek mannelijk en eenmaal meer vrouwelijk. Zo maakt ze duidelijk hoezeer genderrollen een act zijn, en confronteert ze ons met onze eigen gendernomen. De serie won tevens de eerste prijs in de thema categorie van dit jaar: ‘Insiders/Outsiders’.

De serie ‘Mélanie en haar familie’ van de Franse fotograaf Vincent Gouriou werd tweede. Hij toont ons een intiem kijkje in het dagelijkse leven van een jong transgender meisje op het Bretonse platteland, en de warmte en geborgenheid die ze vindt bij haar familie.

De prachtige serie ‘Manhattan, Zondag’ van de Amerikaanse fotograaf Richard Renaldi werd derde. Speels leidt de series ons door het nachtleven van Manhattan, terwijl zaterdagnacht langzaam overvloeit in zondagochtend.

De winnende series tonen elk op hun eigen manier een intrigerende transformatie, en de schoonheid van diversiteit: zowel in het dagelijks leven, als in de verscheidenheid aan fotografische stijlen. De winnende series zijn in hun volle omvang te zien op de website van Pride Photo Award.

2018-05-14T15:26:59+00:00