In gesprek met Gon Buurman

Gon en Liza

Binnenkomend in het huis van Gon Buurman ben ik meteen omringd door haar eigen werk. Zo is er in haar keuken een prikbord waar verschillende foto’s worden tentoongesteld. Een bijzonder en intimiderend oeuvre. Ik heb als PINKoriginal de mogelijkheid gekregen om haar te interviewen.
Door: Liza Vos

Een beetje zenuwachtig maar toch vastberaden stel ik mijn eerste vraag: ‘Hoe ziet u uw rol als fotograaf in verhouding tot het onderwerp?’
Ze breekt het ijs. ‘Zeg maar je hoor.’
Tijdens het gesprek vraag ik naar haar manier van werken. Het eerste waar Gon Buurman naar kijkt, ongeacht het onderwerp, is licht. ‘Wat ik doe als ik bij iemand thuiskom, is op zoek gaan naar het mooiste licht. Op de een of andere manier kom ik dan vaak uit bij de slaapkamer. Ik weet niet waarom dat is.’
Zodra ze haar licht gevonden heeft, begeleidt ze haar onderwerp door middel van haar stem. ‘Een ding wat je als fotograaf moet weten is dat je je onderwerp niet kan veranderen. Wel kun je de persoon het vertrouwen geven op het moment van het fotograferen. Ieder mens heeft aandacht nodig.’
Gon Buurman is een spontane fotografe. Haar voorwerk blijft ondergeschikt aan het moment zelf; zij vertrouwt op haar intuïtie. Tijdens het fotograferen weet zij wanneer ze dé foto heeft.
Zelf besteed ik meer aandacht aan mijn conceptontwikkeling. Hierdoor dreig ik de spontane momenten tijdens het fotograferen te missen. Het was verrassend om te ervaren hoe al dit bijzondere werk dankzij deze spontaniteit is ontstaan. Ik hoop dat ik vanuit dit gesprek een beetje van Gon Buurmans zekerheid en diezelfde spontaniteit heb mogen meekrijgen.