buttons_web

Achtergrond archief

Eind jaren zestig van de twintigste eeuw ontstond in Amerika en West-Europa een trotse beweging van homo’s en lesbo’s. Zij wilden zichtbaar zijn, zich niet schamen en verstoppen. Homoseksualiteit (M/V) niet langer zien als crimineel of ziekelijk t.o.v. heteroseksualiteit, maar als een gelijkwaardige seksuele oriëntatie met dezelfde rechten. Sindsdien is er veel veranderd in het denken over seksuele oriëntatie en gender identiteit. IHLIA LHBT heritage is een archief waarin deze ontwikkeling terug te vinden is.

In de collectie kun je op zoek naar verhalen, bekentenissen, tijdschriften, fotoboeken, films van bekende en minder bekende helden en heldinnen uit de LHBT-community. Je vindt er theorievorming en onderzoek over o.a. sociale acceptatie, identiteit, zichtbaarheid en cultuur, vanaf de oudheid tot nu, uit West-Europese en andere beschavingen. Het archief wordt gebruikt voor onderzoek en journalistieke doeleinden.
Binnen de centraal gelegen openbare ontmoetingsplek de OBA (openbare bibliotheek van Amsterdam) heeft de organisatie op de 6e verdieping een expositieruimte en een (film)zaaltje ter beschikking.