With Pride

Was te zien van 9 november 2018 t/m 22 februari 2019 | OBA-expositieruimte

With Pride2019-05-14T14:45:58+00:00

Project Description

Foto: Wilco Kalbfleisch

Thema’s uit veertig jaar emancipatiestrijd uitgelicht

In 2018 bestaat IHLIA LGBT Heritage veertig jaar. Dit jubileum wordt feestelijk gevierd met de tentoonstelling With Pride, waarin de strijd voor lhbti-emancipatie van de afgelopen veertig jaar centraal staat. Van activisme tot burgerschap, van homofiel tot lhbti, van discriminatie tot wettelijke gelijkstelling.

Veertig jaar verzamelen, veertig jaar emancipatie

In verschillende werelden, met ieder een specifiek tijdsframe en thema, beleeft de bezoeker de turbulente geschiedenis van veertig jaar lhbti-emancipatie en wordt de sfeer van die jaren voelbaar. Bijzondere stukken uit de collectie van IHLIA en persoonlijke verhalen vanuit de gemeenschap scheppen een beeld van wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor lhbti’ers en voor de samenleving als geheel.

Nederland vervult internationaal gezien een voortrekkersrol in het bereiken van gendergelijkheid en sociale acceptatie van lhbti’ers. Toch is er nog altijd geweld en discriminatie. De tentoonstelling biedt mogelijkheid tot reflectie: er is al veel progressie geboekt, maar er is ook een weg te gaan. Wat heeft de strijd opgeleverd? En waar moeten we nog naar streven?

With Pride laat zien dat de lhbti-strijd onderdeel is van een bredere maatschappelijke verandering die niet alleen een minderheid, maar ons allemaal aangaat. Om een zo divers mogelijk publiek te bereiken, trekt With Pride na de centrale expositie in de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam) met een reizende tentoonstelling door het land.

Met dank aan:

VSBfonds, Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Het Blauwe Fonds, het Trutfonds, Gemeente Amsterdam, OBA, IHLIA LGBT Heritage, Vandejong en Van Gisteren

WITH PRIDE OP REIS: 1 t/m 30 juni in Utrecht

Bij het Midzomergracht Festival staat de strijd om gelijkheid en diversiteit centraal. In juni blikt ook IHLIA LGBT Heritage, met de tentoonstelling With Pride in het Stadskantoor Utrecht terug op 40 jaar activisme voor een betere positie van lesbo’s, homo’s, bi-, transgenders en interseksuelen. 

Stadskantoor Utrecht – Stadsplateau 1 (3521 AZ Utrecht)

Openingstijden: Maandag, woensdag en vrijdag: 8.00 – 17.00 uur | Dinsdag en donderdag: 8.00 – 20.00 uur

 

DE DUBBELE KICKSTART VAN EEN BEWEGING

Door de gunstige economische ontwikkelingen na 1945 konden steeds meer mensen gaan studeren. Door de overheden in de westerse landen werd de deelname van lagere en middenklassestudenten met subsidies en beurzen aangemoedigd. De nieuwe studenten moesten niet zoveel hebben van de oude studentenorganisaties. Ze wilden niet alleen maar bier drinken en contacten voor later leggen, zij wilden verandering. Op de universiteiten én in de samenleving. Eind jaren zestig betekende dat veel onrust op de universiteiten en in de jaren zeventig ging men steeds vaker protesterend de straat op. Solidariteit was daarbij het veelgebruikte woord.
Lees meer