Pride Photo Award

Pride Photo Award2019-01-22T16:40:15+00:00

Pride Photo Award is een internationale fotowedstrijd over seksuele en gender diversiteit en is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument. Foam en World Press Photo adviseren en steunen ons.

Ieder jaar kent een thema en elke fotograaf wordt uitgenodigd om verhalen van liefde, trots en intimiteit te vertellen. De foto’s worden beoordeeld door een internationale vakjury. En een deel van de inzendingen wordt ook nog eens tentoongesteld in de Oude Kerk te Amsterdam!

Editie 2017

Due to drastic organizational changes and financial challenges PPA has been forced to skip the 2017 contest unfortunately. As a result there won’t be a new exhibition opening in Amsterdam this year either.

Editie 2016

Een foto van de Turkse oproerpolitie die voorkomt dat een Pride parade plaatsvindt in Istanbul in juni 2016 is de winnaar van de zesde editie van de internationale Pride Photo Award. De foto is gemaakt door de Turkse fotojournalist Akin Celiktas. De prijsuitreiking en de officiële opening van de expositie vinden plaats op 16 september in de historische Oude Kerk van Amsterdam.

Margriet van der Linden, bestuursvoorzitter van Pride Photo Award: “We zijn enorm trots op deze winnaar. Zowel de jonge vrouw in deze foto als de fotograaf tonen grote moed om tegen alle repressie in te kiezen voor zichtbaarheid. Dit gaat over vrijheid: de vrijheid om jezelf te mogen zijn, vrijheid van samenkomst en persvrijheid. Dat gaat iedereen aan, hier in Nederland, en overal ter wereld.”

Juryvoorzitter Ayperi Karabuda Ecer, voormalig juryvoorzitter van World Press Photo en verantwoordelijk voor ADAY, het grootste fotoproject dat ooit in één dag werd geschoten, voegt daar aan toe: “De award is des te urgenter gezien de onstabiele situatie van de mensenrechten waar veel LHBT’ers over de hele wereld mee te maken hebben. De winnende foto in Istanbul legt die urgentie vast door een moment van standhouden te tonen ondanks de toenemende dreiging in de samenleving. De Istanbul Gay Pride 2016 werd verboden. Toenemende homofobie en aantasting van vrouwenrechten in het algemeen vergroten de spanningen in een land waar geweld en dreiging de overhand hebben.”

Conservatieve cultuur

De fotograaf legde vast hoe een jonge vrouw een toenemend conservatieve cultuur trotseert. We zien haar aan de kant van de straat, terwijl oproerpolitie voorbij marcheert. De Pride optocht, die zou plaatsvinden op 26 juni, werd om ‘veiligheidsredenen’ verboden. Ondanks het verbod kwamen de demonstranten wel opdagen. Ze verspreidden zich in kleine groepjes om zo toch zichtbaar te zijn als alternatief voor de optocht. De politie dreef hen uiteindelijk uiteen met traangas en rubberkogels.

De foto is gekozen uit meer dan 3.600 inzendingen van 398 fotografen met 70 verschillende nationaliteiten.

De jury concludeerde: “We waren onder indruk van de diversiteit van de inzendingen, die niet alleen geografisch breed gespreid waren met 70 nationaliteiten, maar ook een scherp gevoel toonden voor de mogelijkheden die fotografie biedt, wat aangetoond werd door de inzendingen die binnen een breed spectrum aan contexten alle aspecten van gender en seksualiteit tegen het licht hielden.”

Expositie

De expositie Pride Photo Award 2016 was van zaterdag 10 september tot en met zondag 16 oktober 2016 te zien in de Oude Kerk Amsterdam.

De volledige lijst met winnaars is vind je op de website van Pride Photo Award.

Oekraïense fotograaf wint publieksprijs succesvolle editie Pride Photo Award

‘Polariteit’ van de Oekraïense fotograaf Lana Yanovska, een serie over androgynie en genderexpressie, wint de publieksprijs van de editie 2016 van Pride Photo Award.

Van de 13.156 mensen die de Oude Kerk bezochten, waar de expositie met de winnende foto’s van Pride Photo Award 2016 te zien waren, stemde bijna een op de zes voor ‘Polariteit’.

Voor haar winnende serie vroeg Yanovska androgyne mensen om tweemaal te poseren: eenmaal meer klassiek mannelijk en eenmaal meer vrouwelijk. Zo maakt ze duidelijk hoezeer genderrollen een act zijn, en confronteert ze ons met onze eigen gendernomen. De serie won tevens de eerste prijs in de thema categorie van dit jaar: ‘Insiders/Outsiders’.

De serie ‘Mélanie en haar familie’ van de Franse fotograaf Vincent Gouriou werd tweede. Hij toont ons een intiem kijkje in het dagelijkse leven van een jong transgender meisje op het Bretonse platteland, en de warmte en geborgenheid die ze vindt bij haar familie.

De prachtige serie ‘Manhattan, Zondag’ van de Amerikaanse fotograaf Richard Renaldi werd derde. Speels leidt de series ons door het nachtleven van Manhattan, terwijl zaterdagnacht langzaam overvloeit in zondagochtend.”

De winnende series tonen elk op hun eigen manier een intrigerende transformatie, en de schoonheid van diversiteit: zowel in het dagelijks leven, als in de verscheidenheid aan fotografische stijlen.


Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument. Foam en World Press Photo adviseren en steunen ons. Pride Photo Award 2016 wordt gesponsord door de gemeente Amsterdam, Fonds 21, Amsterdam Fonds voor de Kunst en het Lloyd Hotel.