Queering the Collections: terugblik op symposium en jaarverslag online

  • Queering the Collections, a network of people working to promote the collection and exhibition of queer history and heritage in the Netherlands, invites you to our first annual symposium, ‘The Art of Queering.’ In this symposium, archive and museum professionals present their own experiences of representing queer lives in public projects. Audience members are invited to respond, in a group discussion and in the networking breaks and drinks, and to join the Queering the Collections network to help shape our future activities. This is a free event – there is no fee for the symposium!
    Symposium The Art Of Queering


Afgelopen 16 juni vond in de Reinwardt Academie het symposium The Art of Queering plaats. Centraal stond het belang van kunst rondom LGBTQI-thema’s in het publieke domein. Niet als stereotypen, maar als tool om de onderdrukking van seksuele identiteit en gender – zelfs in de kunst – aan de kaak te stellen.

Het symposium werd georganiseerd door het netwerk Queering the Collections waar IHLIA deel van uit maakt. Samen met het Amsterdam Museum, Stadsarchief, Van Abbemuseum, Reinwardt Academie, COC en UvA (Master Public History) probeert ze publieke instellingen, zoals musea, te inspireren en te prikkelen om de zichtbaarheid van queer aspecten in hun collectie te vergroten.

Verslag

Riemer Knoop, Professor Cultural Heritage aan de Reinwardt Academie, modereerde deze bijeenkomst een schreef een verslag van deze middag. Enkele passages:

“Keynotespreker Jonathan D. Katz (hoogleraar in Buffalo en Bochum) had sensationeel nieuws. Recent onderzoek toonde aan dat de sleutelopmerkingen van kunstenaar Andy Warhol over pop art eigenlijk over zijn eigen homoseksualiteit gingen.”

“We waren superblij met de jonge Clare Barlow, assistant curator van Tate Britain. Die had bij binnenkomst in het museum haar voornemen gewoon kunnen uitvoeren: een grote tentoonstelling over de Britse LHBT-(kunst)wereld. Ze koos voor de periode tussen afschaffing van de doodstraf voor homoseksuele praktijken in 1861 en de vrijwel gehele verwijdering van gelijkgeslachtelijke activiteiten uit het Britse wetboek van strafrecht een eeuw later.”

Lees het hele verslag hier.

Annual report

Behalve het organiseren van een symposium is het netwerk op veel andere vlakken actief geweest. Het resultaat lees je in het jaarverslag over 2016.

2017-07-20T13:33:20+00:00