Amsterdam viert deze zomer EuroPride 2016. Vanaf 23 juli t/m 7 augustus staat de stad bol van allerlei activiteiten. Ook op het gebied van queering gebeurt er in deze periode veel.

Queering the Archive

Zo organiseert Jonge Historici op woensdag 27 juli Queering the Archive.

Amsterdam ziet zichzelf als tolerante stad, maar hoe is dit terug te vinden in het archief? Welke problemen heb je als onderzoeker van de Amsterdamse LGBT-geschiedenis? En wat kan je als archief doen met dit onderwerp? Jonge Historici stelt deze en andere vragen op het evenement: Queering the Archive.

Er is onder andere een paneldiscussie tussen Lonneke van den Hoonaard (directeur IHLIA), Thijs Boers (conservator Amsterdam Museum) en Arnold van den Broek (beleidsadviseur Diversiteit Gemeente Amsterdam). Tijdens deze discussie is er nadrukkelijk ook ruimte voor het publiek om een bijdrage te leveren en vragen op te werpen. De presentatie en moderatie van de discussie is in handen van Axel Boomgaars (fractievoorzitter GroenLinks Amstelveen).

Cultureel programma Europride

We hebben een overzicht gemaakt van wat er bij de culturele instellingen allemaal wordt georganiseerd tijdens de Europride. Voor het gemak is er een blokkenschema uitgesplitst naar de dagen. En een schema uitgesplitst naar de culturele instellingen.

Artikel de Volkskrant

In de Volkskrant stond dinsdag 12 juli 2016 een artikel over het Van Abbemuseum in Eindhoven dat door middel van ‘queeren’ wil laten zien ‘dat in kunst de heteronorm niet vanzelfsprekend hoeft te zijn.’ En de aanjagende rol die IHLIA speelt in het queeren van de collecties.

Voorbeeld

Boven aan deze pagina vind je ook een goed voorbeeld van queering the collections. Het Maritiem Museum Rotterdam heeft in de collectie deze foto uit archief van een scheepstimmerman. Meer informatie over dit stuk en een ander voorbeeld uit het museum in de havenstad vind je hier.