Queering the Collections – Seksuele en genderdiversiteit in erfgoed

Queering the Collections – Seksuele en genderdiversiteit in erfgoed2019-01-03T13:45:05+00:00

Musea, bibliotheken en archieven zijn van en voor iedereen. Maar kan iedereen zich ook herkennen in de collecties? Zonder twijfel bevatten de collecties in Nederland erfgoed dat iets vertelt over mensen die wij nu LHBT’ers noemen. Toch zien we daar vrijwel niets van. Hierdoor blijven deze getuigenissen onzichtbaar en lijken ze zelfs niet te bestaan.  

IHLIA probeert dit in samenwerking met andere instellingen te veranderen en wil met dit initiatief musea inspireren en prikkelen om anders naar hun collectie te kijken. En daarmee zogenoemd hun collecties te queeren. Neem gerust een kijkje en laat je informeren over de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Hou je ook op de hoogte door onze Facebookpagina te liken.

Voor vragen en/of opmerkingen: mail gerust naar queering@ihlia.nl. 

 

 • Voor IHLIA is dit een belangrijk onderwerp. Niet voor niets hebben we een visie: in 2020 kan iedere LHBT-jongere verhalen over zichzelf vinden wanneer ze een museum, bibliotheek of archief bezoeken. Ze kunnen daar zien hoe LHBT’ers van vroeger lobbyden, leefden en liefhadden.
  Queering?!

 

 • Met het ‘queeren’ van een collectie bedoelen wij het onderzoeken, beschrijven en ontsluiten van queer aspecten van objecten die deel uitmaken van de collectie van een museum of erfgoedinstelling. Daarnaast verstaan wij onder queeren het actief verzamelen van objecten met een queer betekenis. Queer erfgoed beschouwen we als gegevens en objecten die een deel van het verhaal vertellen van (groepen) mensen die zich seksueel verhouden met mensen van hetzelfde geslacht. Evenals mensen die in hun gedrag afwijken van de in hun tijd en cultuur heersende gendernormen. Mensen die we nu lesbisch, homo, bi of transgender (LHBT) zouden noemen.
  Wat verstaan we onder queeren?

 

 • Om te helpen met hoe het zichtbaar maken van LHBT-erfgoed eruit kan zien, zijn we bezig met het maken van een galerij met voorbeelden van andere musea die bezig zijn met queeren van hun collectie. Zie de slider boven aan deze pagina met de eerste inzendingen. In dit geval van het Maritiem Museum Rotterdam. Als je op een slide klikt kun je meer informatie vinden over het betreffende voorwerp.
  Wat kan jouw museum doen?

 

 • We hopen dat deze voorbeelden je inspireren om (ook) op zoek te gaan naar LHBT-erfgoed in je collectie. Zoek in de collectie die door jouw museum of archief beheerd wordt naar een item (foto, voorwerp, brief etc.) over homoseksuele vrouwen of mannen, biseksuelen of transgenders of anderszins LHBT-aspecten in en rond je collecties. Stuur een afbeelding naar queering@ihlia.nl en we plaatsen het item in de zogenoemde Queering-galerij op de website. Vergeet niet het object kort te beschrijven en te vermelden door wie het is aangeleverd en van welke instelling het afkomstig is. Zo maken we met elkaar zichtbaar wat het queer erfgoed in jullie archieven en musea inhoudt.
  Doe ook mee!

 

 • We proberen hier zoveel mogelijk informatie te verzamelen omtrent het queeren van collecties.
  Wat gebeurt er allemaal op het gebied van queering?

 

 • We verzamelen alles wat er in de (wetenschappelijke) literatuur en in de media over dit onderwerp verschijnt. Ook zetten we interessante links die over queeren gaan op een rijtje
  Literatuur
 • Op deze plek houden we je graag op de hoogte van aangekondigde lezingen, conferenties, tentoonstellingen en activiteiten met betrekking tot queering.
  Agenda

 

 • Wie zitten er achter de organisatie van het Queering the Collections-netwerk?
  Organisatie

 

 • Queering the Collections (QtC) is a network of cultural professionals, researchers, and local government representatives, collaborating to increase the collection, interpretation, and exhibition of queer heritage and histories in the Netherlands
 • More info soon
 • Queering the Collections Annual Report 2016 is online. Click to read it
 • More info soon

 

 • Queering the Collections, a network of people working to promote the collection and exhibition of queer history and heritage in the Netherlands, invites you to our first annual symposium, ‘The Art of Queering.’ In this symposium, archive and museum professionals present their own experiences of representing queer lives in public projects. Audience members are invited to respond, in a group discussion and in the networking breaks and drinks, and to join the Queering the Collections network to help shape our future activities. This is a free event – there is no fee for the symposium!
  Symposium The Art Of Queering

 

 • This is a critical moment to consider how archives and museums can put inclusive policies into practice, and to evaluate the results.
 • What to expect: Keynote speakers Jonathan D. Katz, educator, writer and art historian and Clare Barlow, Assistant Curator, Tate Britain.
 • Terugblik Riemer Knoop op symposium Art of Queering 2017

 

Over IHLIA

IHLIA is dé erfgoedorganisatie met een maatschappelijk relevante en onmisbare collectie en houdt zich bezig met het verzamelen en toegankelijk maken van informatie op het terrein van de lhbt-gemeenschap. De afkorting lhbt staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender.

Bezoekadres
Centrale OBA
Oosterdokskade 143, 3e verdieping
1011 DL Amsterdam

Postadres
Oosterdoksstraat 110
1011 DK Amsterdam

Tel: 020-5230837
Email: info@ihlia.nl

Openingstijden Informatiebalie
maandag t/m donderdag: 12.00-17.00 uur