Foto: Queer Kids © Michael Sharkey
 

Pride Photo Award, een internationale fotowedstrijd over seksuele- en gender diversiteit en waar IHLIA in participeert, heeft in acht weken tijd bijna 3.700 foto’s ontvangen vanuit de hele wereld. Fotografen met maar liefst 70 verschilende nationaliteiten stuurden hun beste werk in.

Daarmee heeft de wedstrijd het record van vorig jaar verbroken, en is het opnieuw een internationale viering van diversiteit, in stijl met het jaar waarin Amsterdam de Europride organiseert. Over twee dagen worden de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt.

Margriet van der Linden, voorzitter van Pride Photo Award: “Dit record toont aan hoe actueel het LHBT-thema is, en hoe belangrijk het is dat Pride Photo Award dit thema visualiseert. We zien zelfs een verdubbeling van inzendingen uit landen waar seksuele- en genderdiversiteit niet de normaalste zaak van de wereld is, zoals Rusland en Oost-Europa. Fotografen vragen door midden van hun beelden aandacht voor hun verhalen. Het is mooi dat wij die foto’s en verhalen door middel van onze wedstrijd aan een groot publiek kunnen laten zien en daarmee een bijdrage leveren aan de discussie over seksuele- en genderdiversiteit. Het nieuws van de afgelopen maanden, zowel in Orlando als in Nederland heeft laten zien dat die discussie nog lang niet afgerond is en dat er nog veel werk aan de winkel is voor Pride Photo Award“.

Fotografen konden de afgelopen maanden foto’s indienen in vier categorieën: Stories, Single Images, een open categorie en het thema van 2016: ‘Insiders / Outsiders’ Een jury van gerenommeerde fotografie-experts beoordeelt de inzendingen van 2016. De winnaars worden op 14 juli bekend gemaakt en worden later geëerd tijdens de prijsuitreiking op vrijdag 16 september in de Oude Kerk van Amsterdam. Daar is een expositie met werk van alle winnaars van dit jaar te zien van zaterdag 10 september tot en met zondag 16 oktober 2016.

 

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA en Stichting Homomonument, en ondersteund en geadviseerd door Foam (Fotografiemuseum Amsterdam) en World Press Photo. Pride Photo Award 2016 wordt mogelijk gemaakt door door de Gemeente Amsterdam, Fonds21, Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Lloyd Hotel. Het is de zesde keer op rij dat Pride Photo Award deze wedstrijd organiseert.