Roze activisten van toen en nu in de spotlight bij Join us With Pride

Het uitdagende randprogramma bij With Pride van start

Onlangs is de tentoonstelling With Pride bij IHLIA van start gegaan in de expositiezaal van OBA Oosterdok. De tentoonstelling brengt de turbulente geschiedenis van veertig jaar lhbti-strijd in beeld. Naast de tentoonstelling wordt sinds kort ook een verrijkend randprogramma geboden.

Zo kunnen iedere zondag bezoekers deelnemen aan een gratis instaprondleiding en op de donderdagavond zijn er inspirerende bijeenkomsten waarbij roze activisten van toen en nu in de schijnwerper staan. Er wordt gereflecteerd op wat er in de afgelopen 40 jaar is bereikt en hedendaagse activisten krijgen een stem.

Programma

IEDERE ZONDAG | 14.00 – 15.00 uur
Instaprondleidingen

Iedere zondag zijn er gratis instaprondleidingen door With Pride.

Onder begeleiding van een enthousiaste gids bezoek je een wereld van lesbische guerrilla’s, safe sex activisme, Gay Games en disco’s met acid house. Er is plek voor ongeveer 10-15 personen per rondleiding. Wees er dus op tijd bij!
Lees meer

 

 

22 NOVEMBER | 20.00 – 21.30 uur
Nina Littel: Lesbisch Activisme ‘70-’80

Lesbische vrouwen begonnen zich in de jaren ’70 en ’80 langzaam af te scheiden in eigen groeperingen. Zij konden zich niet vinden in de door mannen gedomineerde homobeweging, en ook niet in de door heteroseksuele vrouwen gedomineerde feministische bewegingen.

De oplossing? Een eigen groep met eigen identiteit. Daarbij lieten zij zich veelal leiden door Franse en Amerikaanse theorieën. Maar hoe verhoudt activisme zich eigenlijk tot theorievorming? En hoe zat het met de ontwikkeling van een eigen identiteit? Het komt allemaal aan bod tijdens deze avond!
Lees meer

 

29 NOVEMBER | 20.00 – 21.30 uur
Alex Bakker: Transgenders in Nederland: Jaren ‘50 tot nu

Historicus en schrijver Alex Bakker vertelt aan hand van de verhalen van enkele sleutelfiguren de geschiedenis van transgenders in de jaren ‘50 tot nu.

Geslachtsoperaties en inname van hormonen werden mogelijk, maar de sociale acceptatie was nog ver te zoeken. Welke maatschappelijke discussies ontstonden naar aanleiding van deze medische behandelingen? Hoe heeft de wetgeving zich aangepast?
Lees meer

 

6 DECEMBER | 20.00 – 21.30 uur
Sylvester Hoogmoed: We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy

Ramses Shaffy (1933-2009) kennen we als begaafde acteur, liedschrijver en zanger. Met zijn fascinerende persoonlijkheid raakte Nederland in de ban van Ramses en zijn opbeurende chansons.

Over Ramses Shaffy hebben altijd de wildste verhalen de ronde gedaan en de werkelijkheid was vaak nog spectaculairder dan gedacht. Op donderdag 6 december neemt Sylvester Hoogmoed, schrijver van de biografie ‘We zien wel! Het wonderlijke leven van Ramses Shaffy’, je mee in het bijzondere leven van Ramses Shaffy.
Lees meer

 

 

De randprogrammering wordt mede mogelijk gemaakt door:

                     

 

 

2019-01-03T13:45:32+00:00