Werden we vorige maand verblijd met een verzameling zeldzame boeken over trans en travestie uit de collectie van Renate Stoute, deze maand mochten we zelf voor Sinterklaas spelen. We konden een heleboel pakjes met mint homo- en lesbische romans door de schoorsteen gooien van Kartonnen Dozen, de spiksplinternieuwe gay boekhandel in Antwerpen.

Kartonnen Dozen

Nadat holebi & transboekhandel en uitgeverij ‘t Verschil aan de Minderbroederstraat er enkele jaren geleden mee op moest houden, heeft het team alles op alles gezet om een doorstart te maken. Met een vrijwilligerscollectief onder de bezielende leiding van Johanna Pas, Rudy Thewis en Patriek Dooms is keihard gewerkt, er zijn veel tegenslagen geweest, maar er was ook support uit de community. Via crowdfunding werd 20.000 euro opgehaald. Er was altijd wel iemand die meedacht of kwam helpen.

En dan nu, éindelijk, is Kartonnen Dozen een feit; een queer boekhandel, uitgeverij en literaire salon. De zaak is feestelijk geopend op 12 november 2016 en open op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag. Kartonnen Dozen wordt vooralsnog volledig gerund door vrijwilligers.

Stadsrechten

Vanwege nijpend ruimtegebrek in het IHLIA-depot hebben we gekeken voor welke dubbele boeken we een nieuwe bestemming konden vinden. Het werd natuurlijk deze nieuwe boekhandel. We waren blij dat we een bijdrage konden leveren aan dit superbelangrijke initiatief. Want amai, een stad zonder lesbische boekhandel zou eigenlijk geen stadsrechten mogen hebben!

Draak

Voor wie binnenkort naar België gaat: breng vooral een bezoekje aan de roze driehoek** van Antwerpen: neus rond in Boekhandel Kartonnen Dozen: Draakstraat 34, debatteer mee in het Roze Huis: Draakplaats 5, en sluit af met een pintje in de gezelligste homokroeg van Antwerpen: Café Den Draak, Draakplaats 1. LesBische vrouwen galore! Op vijf minuten lopen van Station Antwerpen Berchem.

Meer informatie vind je op de website van Kartonnen Dozen.

** Worth a detour

Foto: Connie van Gils (links; IHLIA LHBT-erfgoed) en Johanna Pas (boekhandel Kartonnen Dozen).