We are family luidt de titel van een binnenkort te verschijnen boek over regenbooggezinnen. Het zijn foto’s en verhalen van homomannen en lesbische vrouwen met de kinderen die zij als ouder, mee-ouder, donorvader, partner van donorvader, betrokken vriend of pleegouder hebben. Ook de kinderen komen aan het woord.  

Het boek wordt gemaakt door fotografe Bernice Siewe en levensboekenschrijver Emma van Zalinge. We are family verschijnt met Pinksteren 2017, tijdens het feestelijke 25ste Pinkstertoernooi van Smashing Pink.

IHLIA-medewerker Connie van Gils had een gesprek Emma van Zalinge over We are family, het nieuwe gezin en crowdfunding en maakte daar het volgende verslag van.

Hoe kwamen jullie op het idee?

Ik ben vanaf het begin, ruim twintig jaar, lid van tennisvereniging Smashing Pink. In de begintijd al ontmoetten mijn vriendin en ik daar twee jongens die vertelden dat ze kinderen hadden. Dat was toen heel ongewoon. Ik vond het heel bijzonder. Later ontdekte ik dat meer leden van de vereniging op de een of andere manier kinderen hadden, heel veel leden eigenlijk. We spelen ook competitie met andere clubs en dan zijn wij van Smashing Pink ‘de homo’s’.

Het leek mij een goed idee om die clubs te laten zien ‘dit zijn wij ook’: vaders en moeders met kinderen. Ik heb Bernice gevraagd mee te doen en zo zijn we begonnen. We trekken het nu wel breder. Regenbooggezinnen zijn er niet alleen bij onze tennisvereniging, ze zijn talrijk in Nederland. We hopen een bijdrage te leveren aan het uit de weg ruimen van vooroordelen en stereotypen. Het is een actueel onderwerp. Juist deze maand is er ook een rapport verschenen van de overheid over de juridische kanten ervan. Iets met Herijking ouderschap in de 21ste eeuw.

Was het moeilijk gezinnen te vinden die mee wilden doen?

Nee, iedereen wilde meteen meedoen.

Wordt het een goednieuwsshow van iedereen altijd gelukkig?

Nee, niet alleen. Als lesbisch stel of homostel of alleen een kind krijgen is niet vanzelfsprekend, dus er moet heel veel nagedacht worden over hoe je dat dan wil doen. Eerst is er de wens, dan komt de hoe-vraag, de voorbereiding, en dan moet het allemaal maar lukken. Een dilemma voor vrouwenstellen is vaak of ze een onbekende of bekende donor willen. En ingeval van een bekende donor, wat voor rol hij vervolgens gaat spelen.

De ene denkt ach we zien wel hoe het allemaal loopt, maar anderen timmeren de zorgverdeling volledig dicht op A-viertjes. En als het gelukt is, doe je je best, maar soms ook ga je uit elkaar, en komen er nieuwe partners bij. Het leven gaat met vallen en opstaan. Frappant vond ik wel in de verhalen dat het belang van het kind of de kinderen bij alle betrokkenen voorop staat.

Hoe komt het boek eruit te zien?

We proberen zoveel mogelijk verschillende gezinssamenstellingen te laten zien. Bij het ene gezin heeft een van de twee moeders gebaard, ze hebben een zoon, zijn gescheiden, en er wordt door een mannenstel mee voor de zoon gezorgd. Een ander gezin bestaat uit twee jongens die samen drie kinderen hebben, één geadopteerd uit Amerika, en een tweeling van een zaadje van een van hen en een onbekend eitje die door een draagmoeder ter wereld is gebracht in India. En zo zijn er allerlei mogelijke constellaties.

Dus alles wat je altijd al wilde weten maar niet durfde te vragen, staat er in?

Ja, alle details.

Dat is wel cool! Hoe ver zijn jullie?

We gaan nog een stuk of drie gezinnen fotograferen en interviewen, en, ook belangrijk, we moeten nog een bedrag bijeen brengen om het boek te kunnen laten drukken.

Dus we hebben een campagne bedacht. Het idee is dat mensen nu al een boek kopen, en het dan in juni krijgen, maar je kunt ook een bijdrage geven en aanzitten aan een kostelijk crowdfunding diner, of betalen voor naamsvermelding.

Ook zo’n prachtig fotoboek bestellen?

Wil je ook zo’n prachtig fotoboek bestellen of wil je dit belangrijke project steunen? Kijk dan op de website van We are Family om vast een voorproefje te nemen en voor meer informatie.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de gay tennisclub van Amsterdam Smashing Pink? Kijk dan op hun website.

Meer lezen over dit onderwerp?

Wil je weten hoe je er als regenbooggezin juridisch voorstaat? Download dan het rapport Kind en Ouders in de 21ste Eeuw: Rapport van de Staatscommissie Herijking ouderschap verschenen op de website van de Rijkoverheid.

Naast talloze artikelen heeft IHLIA de volgende boeken in de collectie. Op aanvraag in te zien.

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at www.ihlia.nl Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at www.ihlia.nl Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at www.ihlia.nl Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at www.ihlia.nl Port 80
301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.


Apache/2.4.18 (Ubuntu) Server at www.ihlia.nl Port 80