IHLIA heeft een prachtige collectie en er is nog veel bijzonders te ontdekken in ons lhbti-archief.

Wil je een onderzoeksstage doen of een scriptie of paper schrijven over (een deel van) de geschiedenis van de Nederlandse lhbti-gemeenschap? Misschien wil je op een andere manier een bijdrage leveren aan het beschrijven van de lhbti-geschiedenis?

Dien een verzoek in met een duidelijke beschrijving van je onderzoek aangevuld met je CV en stuur dit naar:

Thea Sibbel
Wetenschappelijk informatiespecialist
thea@ihlia.nl

We nemen dan zeker contact met je op.

Even voorstellen:

 

Britt

Britt en de T-shirts

Ik ben Britt Bottinga (22) student aan de Reinward Academie in Amsterdam, en ik ben de nieuwe IHLIA-stagiaire museale collectie. Tijdens een hoorcollege dat werd gegeven door onze lector, Riemer Knoop, hoorde ik voor het eerst van IHLIA. In deze les gebruikte hij de literatuur van ‘Queering the collections’ om te praten over het diversificeren van musea en het bekijken van erfgoed vanuit andere perspectieven dan die van heteroseksuele en cisgenderpersonen.

 

Momenteel ben ik bezig met het schrijven van een plan van aanpak voor de T-shirt-collectie van IHLIA, om ze goed op te kunnen slaan in het depot. Daarnaast zal ik me gaan buigen over de digitalisering.

 

Ik vind het heel interessant om bezig te zijn met de T-shirts, omdat ze, als goedkoop maar effectief protestmiddel, een belangrijk onderdeel vormen van de lhbt-geschiedenis. Zodra we voldoende know-how hebben, willen we een inventarisatie maken: dit betekent dozen legen, T-shirts tellen, ze indelen op thema, de staat ervan beoordelen en ze te ontdubbelen.

 

We hopen dat we enkele vrijwilligers bereid zullen vinden ons daarbij te helpen. Heb je interesse, stuur dan een mail naar britt@ihlia.nl of connie@ihlia.nl.

 

Lieke

Lieke Hoi! Ik ben Lieke, een student van de master Gender Studies aan de Universiteit Utrecht. Ik ben een van de nieuwe stagairs van IHLIA. Vorig jaar heb ik de bachelor Media en Cultuur afgerond aan de Universiteit van Amsterdam. Ik schreef mijn scriptie over de (zelf)representatie van verschillende groepen uit de lhbti+ gemeenschap, waaronder ook de transgendergemeenschap.

 

De komende maanden ga ik bij IHLIA onderzoek doen naar de transgenderbeweging in het Nederland van de jaren zeventig. Die was, in tegenstelling tot de homo- en vrouwenbeweging, een stuk minder activistisch en vooral gericht op hulpverlening. Wel wisten travestieten en transseksuelen elkaar te vinden bij T&T (Travestie & Transseksualiteit), een werkgroep van de NVSH. T&T organiseerde zowel open als besloten bijeenkomsten en verspreidde een eigen tijdschrift. Maar ondanks het feit dat het een bij de NVSH ondergebrachte groep was, lag de nadruk vooral op de sociale en medische transitie (“detransseksualisatie”). Emancipatie verdween al snel naar de achtergrond. Ik hoop erachter te komen wat hiervoor de reden is geweest.

 

Ik doe dit onderzoek in aanloop naar de overzichtstentoonstelling over het jaar 1978 die aan het einde van het jaar bij IHLIA te zien zal zijn.

 

Rose

Lieke Hi! Ik ben Rose (23), student aan de Reinwardt Academie, en doe mijn afstudeerstage bij IHLIA, Queering the Collections.

 

Voor mijn afstudeeronderzoek over lhbti-representatie binnen musea in Nederland en Groot-Brittannië kwam ik tot de conclusie dat er in Nederland nog te weinig queer representatie in musea is vergeleken met die in Groot-Brittannië. Een van de redenen hiervoor is dat erfgoedinstellingen niet goed weten hoe zij dit onderwerp moeten introduceren.

 

Voor mijn stage bij IHLIA ontwikkel ik een toolkit die Nederlandse erfgoedinstellingen zullen helpen lhbti-geschiedenis en cultuur zichtbaar te maken binnen hun collectie en programmering. Dit doe ik door middel van onderzoek en samenwerking met instellingen die al actief bezig zijn met dit onderwerp en anderen die deze nog moeten introduceren. Aan het eind van mijn stage in juni zal ik de toolkit ontwikkeld en getest hebben, zodat deze klaar is voor gebruik.

 

Voor interesse of meer informatie kun je contact opnemen via rose@ihlia.nl

 

Belinda

Belinda Hello everyone! My name is Belinda Dear and I am one of the new IHLIA stagiaires. In October 2017, the first European Lesbian Conference in almost 20 years took place in Vienna, Austria. From this historic gathering came the request for IHLIA to research into the history of the European Lesbian Conferences that preceded this 2017 one – namely the organising that took place from 1980 until the late 1990s.

 

During this time the International Lesbian Information Service was extremely active, having been founded in 1980, and offers inspiration and knowledge that will help the new European Lesbian Movement grow and succeed.

 

IHLIA holds the largest collection of ILIS newsletters and conference reports, and from February until May I will be conducting this research using these documents. This internship is a part of my master’s degree in Gender Studies at Utrecht University, but I previously worked at the European Commission for one and a half years. During my time in Brussels I helped set up the EU intern’s LGBT group Queer Stagiaires, and was also a part of the EU staff LGBT group EGALITE. As a result I have organised and attended events with activists from ILGA-Europe and Transgender Europe, as well as with MEPs from the LGBTI Intergroup such as Ulrike Lunacek and Terry Reintke. Therefore this research is very much up my street, and I am excited to see the history I unearth and am able to share with the new European Lesbian Movement!